4 juni 2018

Försommarvandring


Stockholm är en ganska platt stad. Det betyder att utsikten från de få höjder som ändå finns sällan skyms av andra höjder. Utsikten från Mariaberget är imponerande en vacker försommardag som den 3 juni i år, även om berget mera är som en kulle. Här kan man ta en kort promenad mellan, exempelvis, Zinkensdamms t-station och Bastugatan i närheten av Maria kyrka och Mariatorget. Det är ett populärt stråk, men en sommarmorgon som denna är det glest med folk. Av dem som går där tycks de flesta ha sällskap av en hund i koppel.

Från Zinkensdamm är det inte många steg till Skinnarviksparken, som så här års är grön, blommande och fylld med fågelsång. Här finns en av stadens vackraste skulpturer, Arne Jones Progression.



Från parken tar man sig lätt på en stig och uppför några trappor till Skinnarviksberget, som är en av Stockholms bästa utsiktspunkter. Till skillnad från den populära utsikten vid Fjällgatan, också på Söder men på andra sidan Slussen, i Katarina församling, går det inte att ta sig med bil fram till utsikten. Bergknallen är heller inte särskilt tillrättalagd för besökare. Ingen glasskiosk, inget café. Uppe på toppen har man en vidsträckt utsikt över Kungsholmen, Västerbron, Marieberg med tidningshusen och in mot Mälaren.



Fortsätter man österut passerar man ett bostadsområde med både äldre stugor och nyare bostadshus. 



Efter bron över Torkel Knutssonsgatan börjar, som en tvärgata till Bastugatan, Monteliusvägen. Den gör egentligen inte skäl för benämningen väg – inga bilar kan köra här och inte heller cyklister ska försöka. Gående klarar sig bättre på den smala stigen och uppför trapporna, med eller utan hundar.

Uppe på Monteliusvägen har man en fin utsikt över flera stadsdelar. Kungsholmen förstås, med Norr Mälarstrand i förgrunden.



Stadshuset är en av stadens mest fotgraferade byggnader och här en gång till. Det omdiskuterade Stockholm Waterfront ligger strax intill – alltför nära enligt mångas uppfattning.



Och Riddarholmen med af Chapman liggande vid kaj. 














Gamla stan intill till höger om Riddarholmen var denna morgon så innesluten i motljus och skugga att jag avslutar med en annan bild. Från Monteliusvägen går man snabbt till Mariatorget, som rymmer en av Stockholms mest imponerande fontänskulpturer. Anders Wisslers Tors fiske, som kom på plats 1903.



Hela promenaden tar inte många minuter. Den förtjänar att göras om vädret är rätt. Det är lätt att nå de platser som jag har nämnt här. Man kan naturligtvis också gå den åt andra hållet och i så fall börja vid Slussen eller Mariatorget.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar