12 november 2018

Stockholmsbilder 2001–17 (4). Fågelstaden

Storstockholm – som brukar beskrivas som Stockholms län minus Norrtälje och Södertälje kommuner – har drygt två miljoner invånare. Det lär finnas ungefär lika många råttor. Men medan människorna går till sina skolor och jobb, sitter på restauranger och kaféer, kör bil, cyklar eller promenerar, tittar på teve eller lägger pussel eller leker med sina mobiltelefoner et cetera, så kan man fråga sig vad råttorna sysslar med. De märks inte särskilt mycket. Det är flera år sedan jag en kväll såg en stor råtta rusa över gatan. Bilden nedan från den 20 februari 2012 föreställer inte råttor, för nu handlar det om fåglar.



Hur många är fåglarna i staden? De tycks finnas överallt. Finkar, trastar och sparvar i parkerna, måsar, änder, svanar och gäss där det finns vatten i närheten, duvor, kråkor och skator lite varstans. Fåglarna är natur som tycks trivas bra i det onaturliga som en stad är. Till glädje för de flesta – för fåglar är betydligt populärare än råttor. Fiskmåsen är fotograferad den 4 juli 2006.



I den verkliga vildmarken där det finns få mänskliga varelser är fåglar och andra vilda djur mycket skyggare än i staden. Till exempel är det svårt att komma i närheten av gräsänder i glesbygden. I Stockholm är gräsänderna vana vid folk och litar på att den människa som närmar sig inte ämnar äta upp dem till middag. Och det är då man kommer nära som man ser att även gräsänder är vackra fåglar. Från 19 augusti 2006.




Passionerade ornitologer på jakt efter sällsyntheter har inte mycket att hämta i Stockholms fågelliv. Det sällsyntaste jag har sett här är storlom och nötskrika. Folk som kan resa land och rike runt inför möjligheten att se skymten av en rödspräcklig flamingoskrake eller en kortnäbbad ligustersångare får nöja sig med stadens vanliga silltrutar, björktrastar och kajor. Och det är här man kan komma dem nära. Som kråkan den 13 augusti 2010 och silltruten den 20 augusti 2004.




Jag avslutar med en av hägrarna vid Isbladskärret på Djurgården. Hägerkolonin började som rymlingar från Skansen. I stället för att fly ut till landet slog de sig ner i närheten. Tydligen hade de lärt sig trivas i stan – men med lite större frihet än i en djurpark. 15 maj 2013.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar