17 november 2018

En spårvagnslinje återuppstår

Alla som har promenerat i centrala Lissabon har lagt märke till att det finns gott om spår i gatorna. Spårvagnsspår. Även där inga spårvagnar använder dem. Det har alltså funnits betydligt fler spårvagnar i verksamhet än nu. Fem linjer finns kvar: 12, 15, 18, 25 och 28, plus tre spårvagnar som fungerar som hissar uppför långa backar, utan stationer på vägen. Därför var det med viss förvåning jag konstaterade att en vagn med nummer 24 var på väg uppför en gata där normalt inga spårvagnar tar sig fram.



Nummer 24? Var vagnen felmärkt? Skulle jag under alla Lissabonbesök ha missat denna enda linje? Svaret gavs efter lite sökande på nätet. Linje 24 öppnade 1905 och kördes sedan i 90 år innan den lades ner för att biltrafiken hade ökat så mycket att spårvagnen inte kunde ta sig fram. Nu försöker man minska biltrafiken i centrala Lissabon (och lyckas väl så där) och ett inslag i denna strävan är att linje 24 väckts till liv igen. Efter 23 års uppehåll går spårvagn 24 igen. Den öppnade i april i år.

Den börjar vid Largo de Camões i stadsdelen Chiado, går norrut i utkanten av Bairro alto, via parken och utsiktspunkten São Pedro de Alcântara och genom stadsdelen Principe Real, som ser ganska trevlig ut. Där finns en fin park, ganska liten men ändå med plats för tre kaféer. 



Linjen kör förbi den sevärda botaniska trädgården och fram till trafikplatsen och metrostationen Rato. Sedan leder linjen förbi köpcentret Amoreiras och slutligen kommer man till Campolide, som inte är så mycket mer än en vändplan med modern bebyggelse omkring. Resan tar cirka 20 minuter. 

Botaniska trädgården.


Än så länge är det gott om plats på vagnarna som trafikerar linjen. Förmodligen finns det många boende i Lissabon som inte märkt att den öppnats. Är det något för besökaren? Tja, botaniska trädgården är värd ett besök. Amoreiras kan man komma till lättare med flera busslinjer. Det är inte troligt att linje 24-vagnarna kommer att bli lika fullpackade med turister som vagnarna på den mycket populära linje 28. Förhoppningsvis blir den inte heller lika lockande för ficktjuvar som agerar på spårvagnarna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar