17 februari 2020

De gröna portarnas stad


 
Först efter flera besök i Lissabon lägger jag märke till att de flesta portar till husen är gröna. Och av alla gröna portar är merparten mörkgröna. Den som vill se portar i andra färger, som brunt, blått eller grått, kommer definitivt att hitta dem, men först sedan en rad gröna portar passerats. I Lissabons äldre stadsdelar är uppskattningsvis 80 procent av portarna gröna.




Varför är det så? Det verkar inte särskilt troligt att lagstiftning eller lokala bestämmelser är orsaken. Varför skulle överheten ha intresse för folks portar när den uppenbart accepterar den färgglada raden av kakelfasader? Eller den vildvuxna arkitektoniska fantasin.




Inte heller torde grupptrycket ha spelat in. De ständiga variationerna i Lissabons arkitektur och färgsättning vittnar snarare om att folk försöker skilja sig så mycket som möjligt från grannarna än motsatsen.

Kanske är förklaringen så enkel som att den gröna färgen är billigare, lättare tillgänglig eller har ett rykte om sig att vara mera beständig, av bättre kvalitet helt enkelt.



Och man får inte glömma det mest självklara: slentrian. Samma slentrian som i våra nordliga trakter har fått folk att måla stugorna faluröda med vita knutar utan att någonsin reflektera över om inte stugorna skulle göra sig bättre i blått med rosa knutar.

En grön port i sällskap med en brun. Belém.


Lissabons gröna portar har inte satt några spår bland stadens souvenirer. Någon närmare undersökning ligger inte till grund för detta påstående, bara ett allmänt intryck av att inga gröna miniatyrdörrar trängs i stånden med små spårvagnar, kakelplattor eller keramikmuggar med ordet Lisboa skrivet på sidan. Frågan är om det finns någon annan som lagt märke till att Lissabons portar så ofta är gröna.



Svar finns som så ofta på Internet. Det är många som har observerat Lissabons gröna portar, tagit bilder och lagt ut dem på nätet. Någon erbjuder till och med en t-shirt med en grön port som motiv.

En butik för alla vänner av Tintin, Belém. Gröna portar förstås.


Söker jag på ”portas verdes Lisboa” dyker det upp en restaurang som heter så. På Tripadvisor får den ett hyggligt betyg och uppges vara i mellanläge prismässigt. Namnet är inte konstigare än att vi har Blå porten i Stockholm. Portas verdes har förmodligen gröna portar. Restaurangen har jag aldrig besökt och chansen att göra det i framtiden förefaller minimal med tanke på att den ligger på Rua Neves Costa 22 i området Carnide, långt ifrån Lissabons centrala delar, i höjd med flygplatsen och förorten Amadora.

En helt annan restaurang, denna i Alfama. Med gröna portar.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar