27 maj 2020

Grekiska minnen (4)

De sista grekiska minnesbilderna i detta blogginlägg kommer från platser vid Joniska havet. Det ligger väster om Grekland, i höjd med sydligaste Italien. Här finns flera öar som länge varit välbesökta av svenskar, som Korfu och Zakynthos. Tidigare har jag skrivit i bloggen om Lefkas (16 juni 2017) och Kefalonia (7 och 10 oktober 2017) och jag hänvisar till dessa inlägg för mera fakta och flera bilder. Här blir det en kort repetition och en påminnelse om fina resmål den dag då vi kan resa igen.



Lefkas

Lefkas är en ganska stor ö på 325 kvadratkilometer, ungefär motsvarande en fjärdedel av Öland. Här är 21 000 invånare bofasta och turisterna många under vanliga år. Den populäraste turistorten heter Nidri. Den liknar många andra, med en mängd sådana hotell, restauranger, barer, kaféer och butiker som turister vill ha tillgång till. Naturligtvis finns också en välbesökt strand, som emellertid inte tillhör öns bästa.



Huvudstaden på ön heter också Lefkas (eller Lefkada) och är den ort man först möter om man kommer till ön med flyg. Den har ingen egen flygplats men staden Lefkas ligger så nära fastlandet att den har broförbindelse. Flygplatsen Preveza på fastlandet ligger inte långt bort. Staden Lefkas liksom ön som helhet är mycket beroende av turismen, men staden är mer än en turistort, med en tydlig stadskaraktär. Den är trevlig att promenera omkring i.



Lefkas är inte någon av Greklands mest kända öar, men mina minnen av ön rankar den högt. Ön är grön och frodig, med många fina utsiktspunkter. Här ser vi först en utsikt från ett kloster nära huvudstaden, sedan den lilla byn Sivota på andra sidan ön.




Naturligtvis spelar boendet och atmosfären en stor roll för hur man minns en plats. Jag hamnade i en lugn liten by, Ligia, med vackra omgivningar och ett fåtal enkla restauranger där man utan trängsel eller brådska kunde inta måltiderna intill byns lilla hamn.













Man kan ta sig till öns större orter med lokalbuss. Och Lefkas har flera fina stränder. Denna strand heter Kathisma. 



Det lokala djurlivet får här representeras av en sömnig hund i närheten av stranden. Samt av en svala med bristande kunskaper i engelska utanför mitt hotellrum.
















Kefalonia

Kefalonia ligger söder om Lefkas och är ungefär dubbelt så stor, 786 kvadratkilometer. Ön ligger lite längre från fastlandet och har en egen flygplats. På Kefalonia bor 36 000 människor som till stor del är sysselsatta inom turistnäringen. Inte långt från Kefalonia ligger den mindre ön Ithaka, vars namn är bekant som hemort för Odysseus, antikens hjälte i berättelsen av Homeros. Bilderna nedan är från Kefalonia.









Jämförd med Lefkas är Kefalonia mer kuperad, med högre, ibland dramatiska bergsformationer, vilket inte hindrar att ön rymmer fina badstränder, särskilt längs sydkusten. Strandbilderna här är från Mythos, en av Greklands – och Europas – mest berömda stränder.



Huvudstaden på Kefalonia heter Argostoli och har drygt 10 000 invånare. Staden är byggd på ett av öns fåtaliga flacka områden, ger ett modernt och välkomnande intryck. Väl värd att besöka för den som är nyfiken på en stad i den joniska övärlden.




Kefalonia är en vacker och ganska grön ö som bjuder på ett varierat landskap med många branta höjder. En speciell attraktion är den ”underjordiska sjön” vid Melissani. Den är i våra dagar inte fullt så underjordisk som den en gång var, men ändå spännande att se. Vattnet är kristallklart och siktdjupet många meter.



  
Parga

Parga är en liten stad som ligger vid kusten en bit söder om den grekiska gränsen mot Albanien. Parga är en trivsam stad varifrån man kan ta båtar till flera av öarna som ligger utanför, som Paxos och Antipaxos. I centrum finns ett virrvarr med trånga gränder som vittnar om att Parga är en gammal stad. Den ligger på en sluttning som avslutas med en lång strandpromenad. Parga är ett populärt turistmål, och de flesta av de hotell som härbärgerar turisterna ligger ovanför centrum, upp mot kullarna som omger staden.



Inne i Parga finns en badstrand som redan i början av juni, då jag besökte platsen, var full med folk.



Glesare var det på den avsevärt större och bättre stranden Valtos, som man når från centrum efter en kort men lite ansträngande promenad. Ansträngande på grund av nivåskillnaderna och många trappor.



Parga ligger åtta mil från flygplatsen i Preveza. Från orten kan man göra utflykter inte bara till de närliggande öarna, utan också till exempelvis klosterkomplexet Meteora, som jag skrev om i bloggen den 19 juni förra året. Detta är en förstklassig attraktion, och även färden genom det gröna, kuperade landskapet är värd sin tid.



Floden Acheron ligger närmare. I antikens berättelser är den känd som Styx, gränsen till dödsriket Hades med färjkarlen Karon och hans fruktansvärda hund Kerberos. I dagens verklighet ser floden och dess omgivningar idylliska ut. Särskilt vid flodens källor i bergen.



Mat av alla slag kan beställas på Pargas många restauranger. Här en lokal specialitet, en sallad med apelsin, russin, lök och rökt lax. Den ser dekorativ ut och smaken av apelsin dominerar.



Parga ser förmodligen fram emot en ödslig turistsäsong detta år. Förhoppningsvis kan gästerna återvända kommande år i stället. Till dess får många leva på minnena. 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar