26 januari 2015

Fadoprofilen (68): Armandinho

Armandinho (egentligen Armando Augusto Freire) (1891–1946) var fadons mest stilbildande gitarrist, framhållen som förebild och oöverträffad mästare av många efterföljande gitarrister. Han hade en imponerande teknik som i dag kan avnjutas i en rad återutgivningar från slutet av 20-talet samt ett fåtal från början av 40-talet. Dessutom förekommer han som ackompanjatör till sångerskor som Madalena de Melo och Ercília Costa.

Armandinho var genom sin improvisationskonst och sin kompositionstalang skickligare, djärvare och mera kreativ än någon tidigare gitarrist, inspirerad av sin mentor, en äldre gitarrist som kallades Petrolino (Luís Carlos da Silva, 1859–1933).
Han spelade som solist bearbetningar av traditionella fados, melodier som han själv hade komponerat och egna variationsstycken. Musiken är virtuos och melodisk, ofta med en spröd och lätt klangbild. Från år 1930 var han chef för fadohuset Café Luso.
Armandinhos musik har ibland blivit textsatt och har sjungits av en rad artister under hela den inspelade fadons historia. 
Här är två instrumentala inspelningar (på spansk gitarr Georgino de Sousa) samt en tillsammans med sångerskan Ercília Costa (se fadoprofil nr 1).




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar