19 september 2015

Vem döljer sig i gatunamnet? (3)


Torkel Knutssonsgatan hette förr Stora Skinnarviksgatan och ligger på Söder, inte långt från Mariatorget. Torkel Knutsson ingick som ledande medlem i det råd som tog över styret efter Magnus Ladulås död 1290 i väntan på att tronföljaren Birger Magnusson skulle bli vuxen nog att överta kungatiteln. Men även i fortsättningen var det Torkel Knutsson som i praktiken styrde. Kung Birgers bröder hertigarna Erik och Valdemar gillade inte detta, och 1305 fängslades Torken Knutsson och blev avrättad året därpå. Detta skedde på Södermalm, så hans gata har hamnat på rätt ställe, men hans kropp flyttades sedan till Riddarholmskyrkan.





Inte långt från Torkel Knutssonsgatan ligger Bengt Ekehjelmsgatan, en kort gata som är tvärgata till Timmermansgatan. Bengt Ekehjelm (1612–50) hette ursprungligen Bengt Baaz och var son till Växjöbiskopen Joannes Baazius den äldre. Släkten kom från Småland. Unge Bengt Baaz studerade i Dorpat (numera Tartu) i Estland och blev efter sin återkomst lärare till arvfursten Karl Gustav. Sedan han lämnat hovet blev han sekreterare vid Svea Hovrätt. Han adlades till Ekehjelm 1647; namnet efter faderns födelsegård Ekesås i Småland. Året innan han dog fick han som donation Ekenbergs säteri i Södermanland, som ärvdes av hans dotter. Ett kort men innehållsrikt liv.



Gator finns i stadsskärnorna och de är för det mesta omgivna av byggnader på båda sidorna. Vägar finns i städernas utkanter, i förorter och mindre samhällen och på ren landsbygd. En väg kan se ut på de mest varierande sätt, från en motorväg mellan tätorter, en landsväg genom ödemarken eller ett stråk genom ett villasamhälle. Men i allmänhet föreställer vi oss att man ska kunna ta sig fram med ett fordon på en väg.


Så frågan är om Monteliusvägen på Södermalm inte skulle kallas Monteliusstigen i stället. Den slingrar sig längs Mariabergets norra sida och är ett populärt promenadstråk med fin utsikt mot Riddarfjärden, Kungsholmen, Marieberg och Gamla stan. Här får man lita till apostlahästarna eftersom knappast ens en cykel kan ta sig fram.


Det är Oscar Montelius (1843–1921) som har givit namn åt vägen. Han var en internationellt känd arkeolog och riksantikvarie och ledamot av Svenska Akademien. Som arkeolog är han särskilt känd för att han genom sin forskning kunde tidsbestämma många gamla föremål. Släkten kom från Uppland, men Montelius bodde hela sitt liv på St. Paulsgatan som ligger inte långt ifrån vägen som fått hans namn. Han bodde i ett hus från 1700-talet där det nu finns en minnesplatta. Även Monteliusgatan i Göteborg är uppkallad efter honom.


Tämligen anspråkslös men ganska lång är Greve von Essens väg på Gärdet. Namnet, från 1954, har den fått efter överhovstallmästaren greve Gustaf von Essen (1803­­–1874). Han tillhör en gammal adlig släkt med gåtfullt ursprung, troligen kom den från Tyskland eller Baltikum. Von Essen gjorde militär karriär och blev så småningom generalmajor och till slut alltså överhovstallmästare.


Militär var också Erik Dahlberg (1625–1703), som inte bara har givit namn åt Erik Dahlbergsgatan, en bred gata som sträcker sig från Valhallavägen till Storängsbotten, utan även till ett dussintal andra gator i olika städer. Han hette från början Erik Jönsson och blev adlad till Dahlberg 1660.

Erik Dahlbergs militära karriär var lång och äventyrlig. Han tjänade under Karl X, Karl XI och en kort tid även under Karl XII. Mest känd är han kanske som anförare av tåget över Stora Bält 1658 efter kriget i Danmark; det var Dahlberg själv som undersökte isen och bedömde att den kunde hålla. Hans omfattande militära verksamhet kan studeras på andra håll, och här har Wikipedias artikel om honom mycket att ge.


Dahlberg var emellertid inte bara en stridens man utan var framstående även som arkitekt och tecknare. Som arkitekt sysslade han med byggnader som tjänade ett militärt syfte, som fästningarna i Göteborg, Malmö, Kalmar, Narva, Riga, Wismar och flera andra städer. Lång tid lade han ner på teckningar av svenska städer. Teckningarna stacks sedan på koppar av grafiker i Sverige och Nederländerna och blev till Suecia Antiqua et Hodierna, ett stort planschverk över stormaktstidens Sverige. Från tidskriften Populär historias hemsida citerar jag några rader om Dahlberg:

”Karriären som militär strateg och hans ständiga byggande av försvarsanläggningar till trots, var Erik Dahlberg en pennans man i än högre grad än en svärdets. Son till en kamrer och utbildad till skrivare var det med pennan som han gjorde sin tidiga karriär inom krigsmakten.
    Det var Erik Dahlbergs förmåga att teckna som öppnade vägen till fortifikationen, där han kunde fullkomna sin utbildning i det som kallades de “matematiska vetenskaperna”, vilka även innefattade byggnadskonst, kart- och perspektivritning.


    Han hade också turen att genom sin verksamhet i Tyskland i början av 1650-talet komma i kontakt med Merians förlag i Frankfurt och på nära håll få studera dess topografiska utgivning. Detta blev den direkta inspirationen till den svenska motsvarighet som han skulle ägna en stor del av sitt liv åt, Suecia Antiqua et Hodierna – det forna och närvarande Sverige, dess städer, palats, fornminnen och andra sevärdheter avbildade i kopparstick.
    De långa fredsperioderna under Karl XI:s regering gjorde det möjligt för Dahlberg att ägna sig åt detta arbete. Det började som ett privat initiativ; efter fredsslutet 1660 hade Dahlberg som överste vid Södermanlands regemente gott om tid. Redan 1661 kunde han uppvisa sådana resultat att han beviljades kungligt privilegium för sitt verk. Det underlättade ytterligare för honom att resa omkring och rita av.”



Suecia Antiqua et Hodierna var inte Erik Dahlbergs enda verk som tecknare och skildrare av stormaktstidens Sverige. Det material som han har lämnat efter sig finns numera på Kungliga Biblioteket.



Carl Piper (1647–1716) var samtida med Erik Dahlberg och liksom han militär. Med tiden blev han statssekreterare och kansliråd och fick en mäktig ställning i staten. Han tillhörde en adlig ätt som funnits i Sverige sedan 1600-talet och ursprungligen kom från norra Tyskland. ”Carl Piper var en god representant för den lågbördiga ämbetsmannaadel som under Karl XI:s regering undanträngde den gamla bördsaristokratin och nådde till rikets högsta poster. Han blev mycket rik, en av Sveriges största jorddrotter på sin tid”, skriver Wikipedia om honom.

Carl Piper är alltså den person som gömmer sig i gatunamnet Pipersgatan på Kungsholmen.



Efter dessa adelsmän och militärer avslutar jag denna del med Levertinsgatan som också ligger på Kungsholmen, men i dess yttre, västra del där Oscar Levertin (1862–1906) har sällskap med många andra svenska författare i gatunamnen.



Levertin var lyriker och prosaförfattare, litteraturvetare och journalist som först skrev för Aftonbladet, senare för Svenska Dagbladet. Som kulturpersonlighet och debattör hade han stort inflytande under sin tid och han var en välkänd person. I sina litterära alster var han först, liksom Strindberg, en del av den naturalistiska strömningen för att senare närma sig romantiken och nationalismen. Med tiden tog han allt oftare upp medeltida motiv. Liksom många av sina kolleger i Kungsholmens gatunamnflora har han i dag få läsare.



Fortsättning följer kring flera gatunamn med anknytning till olika personer.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar