8 oktober 2018

Bostadslyx i Stockholm

Staden förnyas. Nya byggnader, skapade utifrån vår tids arkitektoniska tänkande, eller brist på sådant, sällar sig till det invanda. Olika tidsåldrar lämnar sina avtryck i stadens bebyggelse, och så ska det vara. Ibland kan det hända att byggnadsplaner väcker allmänhetens motstånd, som i fallet med det omdiskuterade, guldskimrande Nobelhuset som planeras för Blasieholmen. Men oftare kommer byggnaderna på plats utan att diskuteras på förhand, åtminstone inte bland allmänheten. De bara finns där helt plötsligt. Under senare år har Stockholm försetts med anslående byggnader som Stockholm Waterfront och den nya musikhögskolan. Och nu är två ovanliga bostadshus på plats.



Av de två planerade Norra Tornen på båda sidorna om Torsgatan är det första, som kallas Innovationen, nu färdigbyggt. En del av lägenheterna har redan boende. Det andra huset, Helix, får vi vänta på ett par år till. Husen byggs för ett företag som heter Oscar Properties. Det beskriver projektet så här:

"Ett samtida arkitektoniskt verk och ett unikt bostadshus beläget i Vasastans mest visionära och expansiva kvarter. Ett landmärke som innebär att en ny era nu inleds för hur Stockholmarna har möjlighet att bo och leva. Norra Tornen kommer att bli innerstadens högsta bostadshus. Höjden är en del av byggnadernas karaktär och personlighet, men framförallt så ger den nya perspektiv – bokstavligen. Två bostadshus med 360 graders panoramautsikt över Stockholm talar för sig själv.



Sett utifrån står Norra Tornen stolt upprätta som en välkomnande port – en ny knutpunkt mellan bekanta Vasastan och den nya växande stadsdelen Hagastaden. Norra Tornen bjuder på en visuell upplevelse för alla Stockholmare och förbipasserande, men det är inifrån som byggnadens unika egenskaper verkligen blir tydliga. Från den generösa och levande lobbyn upp till de ljusa och rymliga bostäderna som svävar högt över staden. Här vaknar du till en vy som ger ordet utsikt en helt ny innebörd."



Tornen ska bli 125 respektive 104 meter höga och ha 36 och 32 våningar. De ligger vid Torsplan nära gränsen till Solna. Arkitekt är Reinier de Graaf vid nederländska Office for Metroplitan Architecture. Tornen planerades ursprungligen att bli 140 meter höga. Vägen fram till beslut om byggande har inte varit särskilt rak, och det är nog bäst så. Det ursprungliga förslaget till de två tornen kunde föra tankarna till, åtminstone för min del, kompakta och trista skrytbyggen i någon gammal kommunistisk diktatur. Det hus som nu står färdigt kan visserligen uppfattas som ett skrytbygge det också, men det ser betydligt intressantare ut. När båda tornen finns på plats kan de bli ett besöksmål, särskilt som butiker och restauranger ska komplettera lägenheterna.



Oscar Properties reklamtext ska man förstås ta med en nya salt. Man borde ha anlitat en språkgranskare – stockholmare stavas inte med versal i början. Det finns också andra besynnerligheter som att ordet utsikt får en ny innebörd … knappast ett relevant påstående för den som varit uppe i Kaknästornet eller Eiffeltornet. Eller för den som bor på någon av de lägre våningarna. Och att stockholmarna har möjlighet att bo och leva här är en sanning bara för den rikaste bråkdelen. För det handlar om lyxlägenheter. Men husen kan förstås vara intressanta att se även för de vanliga stockholmare och besökare som är utestängda av ekonomiska skäl. 

I en annan del av staden, intill den stora ödsliga gräsplan som kallas Gärdet och i anslutning till Frihamnen, ett av Stockholms tråkigaste områden med alla jättelika magasin och utbredda parkeringsplatser, ligger ett nytt hus som kallas 79&Park (det ligger på Sandhamnsgatan 79). Även lägenheterna i det huset säljs av Oscar Properties. Så här beskrivs det projektet i reklamtexten.

"Gärdesfälten breder ut sig från Sandhamnsgatan ner mot Valhallavägen och Östermalm. Precis här, på soligt sydvästläge, växer 79&Park upp. Ett bostadshus som ger nytt syre till Stockholms och Sveriges moderna arkitektur och erbjuder en boendemiljö som är urbant dynamisk och samtidigt naturnära stilla. Att bo här är att leva i samtidsarkitekturens allra främsta gestaltning. Ett hus som är helt sitt eget med unika lösningar och detaljer som utmanar bilden av ett modernt storstadsboende.




Ambitionen i alla Oscar Properties projekt är att addera värde – till de boende förstås, men också till staden och miljön runtomkring. 79&Park är en förlängning av parken – står du uppe på någon av takterrasserna blir upplevelsen att du bor mitt i grönskan. I stället för att låta taket vara en gömd och bortglömd yta har vi gjort det till en aktiv och central del av boendet. Möjligheten att ge alla boende tillgång till takterrass, dessutom med fri utsikt, gör huset extra sympatiskt. Det kommer att finnas balkonger och takterrasser som både är privata och gemensamma, men även utomhusytor som är öppna för allmänheten. Något som ger energi och skapar en känsla av samhörighet. 79&Park har alla förutsättningar för att bli ett nytt grönskande landmärke i Stockholms innerstad."



Ännu ett landmärke alltså, men betydligt diskretare än Norra Tornen. Byggnaden, som ritats av arkitektbyrån BIG (Bjarke Ingels Group) i Köpenhamn, är lika oregelbunden i konturerna som tornet vid Torsplan, men den fängslar mig mer med sin konstruktion i cederträ och glas. På taken växer träd, och grönskan är närvarande både i byggnaden och ”naturen” omkring. Jag fick syn på den under en tur med buss 76, en linje jag åker bara ett par tre gånger om året i denna del av staden, och jag minns den inte från någon tidigare resa med linjen. Det har alltså gått snabbt med byggnationen.



Nu har några boende flyttat in, men att det rör sig om en byggarbetsplats är fortfarande tydligt. När byggbråte, stängsel och plank städats undan och huset blivit fyllt med folk tror jag det kommer att te sig riktigt vackert. Träfasaden, grönskan och de oregelbundna formerna betyder mycket.



Inte heller denna byggnad har kommit till för att lösa Stockholms problem med lägenheter som vanligt folk har råd att bo i. En trerummare på första våningen kostar nästan nio miljoner. Större eller högre belägna lägenheter kostar mer än så. Försäljningen har gått trögt. Kanske blir 79&Park, när alla de 168 lägenheterna väl blivit sålda, inte bara ett hus att betrakta för dem som vill betrakta en vacker byggnad utan också för alla som vill se hur stadens miljonärer har det.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar