18 oktober 2018

Stockholmsbilder 2001–17 (2). Historiska händelser

Här är tre bilder som registrerar historiska händelser som inte kommer att upprepas – åtminstone inte på samma sätt.

Den som anländer söderifrån med tåg till Stockholm gör det via Årstabron, över Årstaviken och Årsta holmar. Årstabron invigdes 1929. Med ökande trafik uppstod behov av ytterligare en bro, och den öppnades för trafik 2005. Den nya bron ligger något väster om den gamla och utöver spåren finns här en promenadväg för dem som vill ta sig över Årstaviken till fots eller med cykel. Den östra gamla bron hade först södergående fjärrtrafik, den västra norrgående. Efter Citybanans öppnande 2017 har den västra bron använts för pendeltågstrafiken, medan den östra bron har trafik som passerar Stockholms central, det vill säga fjärrtåg, regionaltåg och godstrafik.

Bilden nedan är tagen den 14 oktober 2004 från Årstavikens norra sida. Arbetet med den nya Årstabron hade då ännu inte avslutats.



I Stockholm anordnades olympiska spelen år 1912. På den tiden var Sverige en idrottslig stormakt och slutade tvåa i hård kamp om förstaplatsen med USA. Till det mest uppmärksammade under dessa de femte olympiska spelen var den japanske maratonlöparen Shiso Kanaguris försvinnande under löpningen. Kanaguri återkom till Stockholm för att fullborda sitt lopp över 54 år senare.

Maratonloppet 1912 gick av stapeln den 14 juli. 69 löpare deltog och 35 kom i mål. Exakt hundra år senare, den 14 juni 2012 klockan 14.38, gick ett jubileumsmaraton av stapeln. Denna gång var 10 510 löpare från 66 nationer anmälda i loppet som följde den ursprungliga banan ut till Sollentuna så nära som det var möjligt. Löparna var så många att de måste släppas iväg i olika grupper. Tidstypisk klädsel rekommenderades. De som mest följde rekommendationen var funktionärerna. Även musiken som spelades på Stockholms stadion påminde om händelsen hundra år tidigare. 



Med den tredje bilden förflyttar vi oss över fem år fram i tiden, till hösten 2009. Vad är detta? En kö av folk som vill köpa biljetter till en konsert med Bruce Springsteen? Nej, en vanlig vårdcentral på Södermalm som i vanliga fall inte är speciellt lockande. Men nu är svininfluensan på gång! Därav en tålmodig kö som sträcker sig en bra bit bortom närmaste gathörn. Vaccinationen, som tar några sekunder att göra, blev därmed ett äventyr på flera timmar för de köande.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar