22 mars 2019

Central Park (2): landskap



Ingen annan utländsk park är så välkänd för svenskar som Central Park i Manhattan, New York, även bland folk som aldrig har varit i staden. Den amerikanska dominansen inom film och tv leder till att kunskapen om amerikanska förhållanden är mer detaljerad än för andra länder, möjligen med undantag av Storbritannien. Säkert känner många till den stora Gorkijparken i Moskva. Då är sannolikheten betydande för att det är tack vare en amerikansk författare, Martin Cruz Smith, som 1981 skrev en bok, två år senare filmad, med det namnet. Central Park är förstås en ännu mycket vanligare filmmiljö. Hur många älskande par har inte mötts eller strosat runt i parken? Hur många har inte blivit mördade i kriminalhistorier som utspelas där?



Central Park dyker också upp i komediserier som utspelas i New York. Välkända sådana komediserier som visats i svenska tv-kanaler, och till och med gått i flera repriser, är VännerSeinfeld och Spin City. Parken finns med i dem alla, som mötesplats, picknickställe eller motionsmiljö. Handlar det om New York, så handlar det också om Central Park.

I de populäraste promenadstråken är det ofta fullt med folk. Särskilt gäller det parkens södra del, som vänder sig mot de stora affärs- och nöjesdistrikten.



Central Park är en mycket stor park. Men även då man befinner sig mitt i den gör sig storstaden påmind genom skyskraporna som sticker upp bakom parkens grönska.



Men det finns ställen där man med god fantasi kan inbilla sig att man befinner sig på landet, fjärran från en av världens stora metropoler.



Avskildhet och idyll finns att finna för det lilla sällskap som vill ha en lugn picknick i grönskan.



Och blommorna, visst hör de till en parkanläggning? Bilderna i detta och föregående bildsvep är tagna under april, en månad då tulpanerna blommar i New York.



På den avslutande bilden får en av parkens invånare säga farväl.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar