25 augusti 2014

Irlands stora röst – John McCormack

Den irländske sångaren John McCormack (1884–1945) tillhör den lilla och exklusiva kretsen av världens främsta tenorer genom alla tider. Han var född i Athlone på Irland, visade tidigt en musikalisk begåvning och begav sig redan i 20-årsåldern till Italien där han debuterade på operascenen i Savona anmärkningsvärt tidigt, 1905. Året därpå uppträdde han i Pietro Mascagnis opera Cavalleria Rusticana (”På Sicilien” på svenska) på Covent Garden i London.
Det inledde en karriär som inom några år gjorde sångaren till ett stort namn på båda sidorna av Atlanten. McCormack var en av de första artisterna som nådde en världspublik genom skivinspelningar, som han gjorde i stor mängd med en början 1904. De mest framgångsrika sålde i hundratusentals exemplar. Han uppträdde i operahus över hela världen, turnerade mycket och blev genom åren överhopad med utmärkelser. Han blev kopiöst rik på sin musik och donerade stora belopp till välgörenhet.

John McCormack var den mest kände lyriske tenoren under sin storhetstid på 00-, 10-, 20- och början av 30-talet. När vi i dag hör hans inspelningar är det lätt att genom bruset höra en sällsynt vacker tenorstämma med perfekt andningskontroll, elegant frasering och ett naturligt, självfallet sätt att hantera en melodisk linje. Som utpräglad lyrisk tenor var han berömd som uttolkare av italiensk opera, Mozart, Händel och romansrepertoar. Men han sjöng även populära sånger och folkmusik. Själv tycker jag mycket om McCormack när han sjunger irländska sånger.

Det lediga fördraget, den behagliga varma stämman, elegansen och den uppenbara musikaliteten finns här också men får en viss skärpa genom det irländska uttalet med tungspets-r i de engelska texterna. The Green Isle of Erin, ’Tis an Irish Girl I Love, My Irish Song of Songs och The Irish Emigrant heter några av dessa minnesvärda inspelningar. Som framgår av titlarna är det patriotiska motivet återkommande. En irländare som alltid påminner om sitt ursprung, även som hyllad stjärna på andra sidan Atlanten i det land som fått ta emot så många irländska utvandrare.
John McCormacks mästerskap kan avnjutas på flera ställen på Youtube. Jag har valt fyra irländska sånger. Inspelningarna är från 10- och 20-talen. Den femte är den välkända skotska Annie Laurie.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar