24 juli 2015

Tavlan på väggen: Helmer Osslund, Motiv från Fränsta



Visst hände det att Helmer Osslund (1866–1938) målade porträtt av människor eller motiv från kontinenten eller Medelhavsområdet. Men helt dominerande i den mycket produktive konstnärens verk är bilderna från Norrland. Och där täcker Osslund in de flesta landskapstyper, alltifrån breda panoraman över Torneträsk eller Abiskos fjäll till Höga kustens strandlinjer och – kanske hans favoritmotiv – Norrlandsälvarnas lopp, med eller utan forsar, genom skogslandskapet. Han målade alla årstider med en särskild förkärlek för höstens orange och blåaktiga toner. Målningarna har ofta en kraftfull storslagenhet, även de i mindre format. Osslund hade studerat för Paul Gaugain i Paris, något som anses ha påverkat hans sätt att måla. Det var av Gaugain han lärde sig tekniken att måla på smörpapper. Men till skillnad från fransmannen var människorna av underordnat intresse för Osslund. Hans Norrlandbilder bekräftar snarare uppfattningen att Norrlund är glest befolkat.

Denna lilla målning, som är ungefär 35 x 31 centimeter, är ovanlig för Osslund eftersom han normalt målar med grövre linjer och färre detaljer. Jag blev förtjust i den för att den gav ett igenkännande. I sena tonåren vistades jag ofta på den jämtländska landsbygden, några mil utanför Östersund. Landskapet karakteriseras av breda och låga skogsåsar med utsikter kilometervis över skog, skog, skog. I sänkorna mellan åsarna är marken i allmänhet uppodlad och där sträcker sig enstaka björkar uppåt. Många hus, och särskilt uthus och lador, är grå, inte rödmålade som i Mellansverige. Typiska är också de grå molnen i en del av Sverige som har betydligt mera nederbörd än östkusten.

Helmer Osslund.

Målningen heter Motiv från Fränsta och Fränsta ligger inte i Jämtland utan i Medelpad, i närheten av det större samhället Ånge. Men landskaps- eller länsgränser ritas inte efter naturtypernas växling. Detta motiv kunde lika gärna ha hämtats från det jämtländska skogsland som jag minns.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar