27 februari 2018

Ny fado på cd: João Braga och João ChoraJoão Braga. Outrora Agora. Edições Valentim de Carvalho. ***

João Braga är en veteran inom fadon som debuterade på skiva under det sena 60-talet och vars inspelningar kan hittas i flera antologier med lite äldre fado. Han har haft en viktig roll för yngre musiker, som han i samband med fadons nya popularitet under 90-talet bjöd in att medverka vid hans egna framträdanden. João Braga är i dag 72 år och uppträder varje vecka på en fadokrog i Lissabon, men under senare år har han varit sparsam med skivinspelningar.


Ourora Agora (”förr nu”) innehåller ett knippe inspelningar från 1980 och några från 2017. I de äldre kompas han av José Fontes Rocha och António Luiz Gomes, portugisisk gitarr, Francisco Perez Andión, spansk gitarr, och Joel Pina, basgitarr. På de nyare inspelningarna medverkar Pedro de Castro och Luís Guerreiro, portugisisk gitarr, Jaime Santos Jr., spansk gitarr, och Francisco Gaspar, basgitarr. Alla är kompetenta och flera av kompmusikerna dessutom mycket välkända.

Det saknas uppgifter om vilka av de tolv spåren som är från vilken tid, och det går inte heller att höra av João Bragas röst eller sångstil. Han låter likadant förr och nu. Repertoaren domineras av traditionell fado. João Braga sjunger med avspänd auktoritet med en röst i högre mellanregistret som egentligen inte är märkvärdig. Musiken är traditionellt orienterad, enkel och robust, ett slags fado som har sin självklara plats i dagens musikliv i Lissabon och som kommer bäst till sin rätt i mötet med publiken. På skiva låter det inte så märkvärdigt utan är ett gott exempel på typisk fado med starka band till traditionen.João Chora. Aromas do Fado. Edições Valentim de Carvalho. ***

João Chora har varit med länge och gjorde en del inspelningar på 90-talet som ett av de första namnen i fadons uppsving vid den tiden. Han kommer från regionen Ribatejo, vilket man kan misstänka av att en av sångerna på den nya skivan heter Canção do Ribatejo. Chora har ett fint komp med Custódio Castelo på portugisisk gitarr, Carlos Leitão på spansk gtarr, Carlos Meneses, kontrabas, och tillfälligtvis också Paulo Loureiro på piano. Sångartisterna Rodrigo och Ana Laíns är också tillfälliga medarbetare i ett par av spåren.


Custódio Castelo har skrivit två av sångerna, i övrigt lutar sig även João Chora mest mot traditionell repertoar. Han sjunger habilt, enkelt och rättframt, på ett lite återhållet och dämpat sätt. Musiken är chosefri och jag tycker att den har en tilltalande värme och aspråkslöshet. Skivan blir bättre ju längre den håller på, det vill säga de senare spåren gillar jag bäst, särskilt José Afonsos vackra sång Verdes São os Campos, till en text av renässansdiktaren Luíz de Camões. Det är i detta spår som Ana Laíns finns med. Dock kan Choras/Laíns version inte mäta sig med den som Cuca Roseta presenterade på sitt tredje album. Sånger som Todas as Horas São Breves och Sombra de Ti är också roliga att lyssna till.

Tvingad att välja mellan João Bragas och João Choras nya skivor skulle jag nog föredra Choras, med mycket knapp marginal. Att sångtexterna inte finns med och att den har en speltid på bara 31 minuter rundar dock av mitt omdöme nedåt en aning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar