8 augusti 2019

Bem-vinda à Suécia e Estocolmo, Joana Amendoeira!


Onsdagen den 14 augusti sjunger Joana Amendoeira i Stockholm. Det sker i ett sammanhang som heter Lusofoni, en festival med artister från olika portugisiskspråkiga länder. Joana representerar förstås Portugal och fadomusiken. Konserten äger rum vid Skeppsbron, den börjar klockan 19 och inträdet är fritt.



Joana Amendoeira har varit i Sverige flera gånger tidigare och hon är mycket lätt att höra i Lissabon eftersom hon flitigt uppträder på olika fadoställen där, för närvarande Clube de Fado i Alfama och Mascote da Atalaia i Bairro Alto. 

Trots att sångerskan är ganska ung, född 1982, är hon sedan länge väletablerad på fadoscenen med massvis med konserter, turnéer och skivor bakom sig – ett tionde album väntas i höst. Hon har ett starkt intresse för och kunskap om fado och sjunger det mesta från allvarlig och melankolisk traditionell fado till muntra, svängiga marchas i snabbt tempo. I min bok Fado – en vägvisare till musiken och musikerna (GML Förlag 2013) beskriver jag hennes sångstil så här: ”Rösten är inte särskilt stark men har en behaglig varm klang och utomordentlig smidighet. Musiken är mjuk, vänlig och innerlig och hon är en charmerande scenpersonlighet utan divalater.”

Joana är välkommen till Stockholm och vi får hoppas att konserten inte kommer att störas av dåligt väder eller trafik.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar