13 mars 2020

Fadoboken snart borta

I maj 2013 utkom boken Fado – en vägvisare till musiken och musikerna. Om jag hade fått boken utgiven av ett vanligt bokförlag hade den reats bort året därpå och sedan varit omöjlig att få tag på, utom möjligen på något antikvariat. (En bok om ett så udda ämne som fado hade knappast blivit framgångsrik nog att komma igen som pocketvolym.) Nu gav jag i stället ut boken i egen regi genom GML Förlag. Och därifrån har man kunnat beställa den genom åren, liksom från välsorterade nätbokhandlare som Bokus och Adlibris.



En bok som ges ut på detta sätt kan inte räkna med att bli särskilt omskriven. Den fick få men mycket bra recensioner i ett par musiktidskrifter och uppmärksammades i ett radioinslag i P2. Bibliotekstjänsts recensent Morgan Palmqvist skrev så pass positivt att åtskilliga bibliotek köpte in boken:

Ulf Bergqvist har här författat det första svenska standardverket om den portugisiska fadomusiken. Fado är de vemodiga sångerna som framförs ackompanjerade av bland annat den typiska tonen från den s.k. fadogitarren, ett mångsträngat instrument som vanligtvis spelas mycket virtuost. Fadon är en folklig stadsmusik som uppstod i fattiga kvarter i Lissabon men som sedan spridit sig både geografiskt och klassmässigt. Bergqvist går igenom historien, geografin, viktiga begrepp och hur musikgenren utvecklats. Han tar fram skillnader, artister från förr och nu och inte minst lyfter han lyssningsvärda cd- och dvd-skivor. Som författaren är recensent av fadomusik i tidskriften Lira besitter han självklart aktuella kunskaper om fadon inte bara som historisk företeelse. Uppenbart ligger det en djup kärlek till fadon bakom denna bok, samtidigt som stringens, överskådlighet och detaljinformation lämnar föga i övrigt att önska. Som sagt, ett verkligt standardverk.

Men tiden går och det är dags att ta bort boken. Nästan allt som rör fadons äldre historia och den allmänna beskrivningen av musiken är fortfarande giltigt, men inom nyare fado har det hänt så mycket att bokens beskrivning känns lite förlegad. Av de många artister som presenteras i boken har några slutat eller glömts bort, och en rad nya artister som är viktiga i dagens musik hade inte ens framträtt då den skrevs. Så den är inte längre riktigt aktuell. Därför tar jag bort boken om några veckor.
Ny upplaga? Det är mycket osäkert. Det var mycket roligt och givande att skriva boken, och de intervjuer jag gjorde med olika sångartister har givit fina kontakter i Lissabons fadokretsar. Men en ny upplaga skulle också innebära mycket arbete och – dessvärre – en del kostnader genom investeringar ibland annat dataprogram och tryckning. Så varken jag eller någon annan vet om det finns en ny upplaga om några år. Dock kommer jag att fortsätta att informera om fado i bloggen framöver.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar