23 augusti 2013

Joana Amendoeira i Vara konserthus den 4 september




Joana Amendoeira är en av de mest uppmärksammade av dagens sångartister inom fadon. Fastän ännu ung (född 1982) har hon avsevärd rutin med åtta album i bagaget och många framträdanden runtom i världen. Jag har tidigare recenserat hennes tre senaste album i musiktidskriften Lira. Här kommer recensionen av hennes cd Sétimo Fado (Nosso Fado) i repris.

”28 år gammal har Joana Amendoeira stor rutin från scenframträdanden och inspelningar. Hon vårdar den traditionella fadon, men på denna sjunde cd är det mesta nykomponerat, oftast av hennes kompmusiker, till ord av goda textförfattare. Sångerna tar upp typiska fadomotiv, och flera ansluter form- och stämningsmässigt till traditionell fado. Hennes vanliga utmärkta komptrio – Pedro Amendoeira, portugisisk gitarr, Pedro Pinhal, spansk gitarr, och Paulo Paz, bas – är på några spår utökad med ett par andra instrument. Joana Amendoeira har en varm och smidig röst och tillräcklig musikalitet för att behandla snabbare nummer med obekymrad lekfullhet. Men hon är lika mycket till sin fördel i lite långsammare sånger där hon kan gå i närkamp med texten och skapa en lågmäld, innerlig och känslig fado, rik på nyanser och uttryck. På denna skiva når hon en ny nivå av mognad och självständighet, och jag tycker att hon ska räknas till de allra bästa i dag.”



Joana och hennes kompmusiker har konsert i Vara konserthus i Västergötland den 4 september klockan 19:30. Mer information här:



Ett exempel på hennes musik finns här:



2 kommentarer: