31 augusti 2013

Cristina Branco på Södra Teatern den 12 september


Fadosångerskan Cristina Branco (född 1972) har gjort tolv egna album med en början 1997. Hon har uppträtt i Stockholm flera gånger tidigare. Branco slog först igenom i Nederländerna där hon spelade in sin första cd. Hon har höga ambitioner med textvalet och väljer gärna sångtekniskt utmanande melodier. Under senare år har hon tagit upp musik utanför fadon som chanson och tango. Sångerna närmar sig ofta finstämda visor eller romanser och sjungs omsorgsfullt, avspänt och med detaljtolkning. Hennes fado har i hög grad bidragit till att sprida musiken utomlands. Elegant och säker scenpersonlighet.

Jag recenserade hennes skiva Não Há Só Tangos em Paris (Universal) i tidskriften Lira så här:


”Med utgångspunkt från fadon har Cristina Branco länge töjt på gränserna och närmat sig annan musik. Skivan ’Det finns inte bara tango i Pari innehåller två traditionella fados, ett knippe sånger som närmast är lyriska visor, fyra sånger på spanska, två på franska och ett kort stycke på Bernardo Coutos portugisiska gitarr. I kompet kompletteras fadons gitarrklanger av piano, accordeon, ett par blåsinstrument och fyra celli. Allt utspelas i en musikalisk rymd som begränsas av fado, tango, chançon och folkmusik. Cristina Branco har en ljus lyrisk sopran med perfekt kontroll över varenda stavelse, paus, accent. Hon har alltid varit en bra sångerska, men sjunger här mer omsorgsfullt än någonsin. Samtidigt finns ett obekymrat handlag med även svårare melodier. Arrangemangen är smakfulla, och hela produktionen är elegant, sober och innerlig snarare än spontan och expressiv. Cristina Brancos elfte cd är lite ojämn, men i sina bästa stunder (Jacques Brels Les désespérés!) bjuder hon på hänförande vacker musik.”

Cristina Branco och hennes musiker uppträder på Södra teatern i Stockholm den 12 september. De flesta biljetterna är redan sålda, men det finns ännu en del platser kvar, framförallt på andra balkong. Se Södra teaterns hemsida:

Detta smakprov på Cristina Brancos musik är hämtat från hennes senaste album Alegria.


1 kommentar: