27 augusti 2013

Urbant fågelliv


Ganska långt ute på Djurgården ligger en liten sjö, Isbladskärret, där en del fåglar som vi annars inte förväntar oss mitt i en storstad tycks trivas. Många stockholmare känner till sjön, det finns till och med en busshållplats där (linje 69). Den som passerar förbi kan ofta konstatera att fågelskådare med kikare eller kamera i högsta hugg har parkerat på den lilla utsiktplatsen intill sjön för att studera någon gås eller vadare.

Eller häger. För roligast att titta på är hägrarna. Från början var de rymlingar från Skansen som tydligen fann sin favoritplats utan att behöva flyga mer än ett par kilometer. Till Hägersten eller Hägernäs hittade de aldrig. Nu häckar ett femtiotal hägerpar vid sjön. De har sina bon högt uppe i träden och kan ses sitta på bräckliga trädgrenar i höjden, flyga fram och åter mellan bona och marken nedanför eller stå tysta i grupper där. Man kan undra vad de tänker på.

Hägrar är grå och tunga men ändå, på något sätt, gracila. De tycks inte bry sig att folk som går förbi stannar till och betraktar dem. Stora vilda fåglar mitt i en storstad.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar