30 oktober 2014

Färgglädje i PortugalDen som besöker Lissabon lägger snart märke till de många fasaderna i kakel som finns lite varstans men mest i gamla stadsdelar som Alfama, Bairro Alto, Madragoa, Mouraria, Graça, Bica, Lapa och Chiado. De äldre centrala delarna av staden innehåller inte mycket av likformighet; tvärtom bidrar de skiftande fasaderna till att man ständigt möter nya bilder när man tar sig fram längs gator och gränder. Och Lissabon är en kuperad stad. Kullarna och dess upp- och nedförsbackar gör sitt till för att skapa omväxling. Utsiktspunkterna är många. En vandring genom Lissabons äldre stadsdelar blir också ett motionspass.
Gränd i stadsdelen Bica.

Byggnaden ligger vid torget Martim Moniz.


Kakelfasaderna anses vara ett arv från den moriska tiden som sedan har förts vidare av den kristna kulturen. Morerna ockuperade Lissabon med omgivningar från 700-talet till 1147 då de drevs därifrån, eller snarare började drivas bort; de levde kvar på landsbygden ännu en tid.

Kakelarbetena kallas azulejos. Ett par reseguider upplyser om att ordet kommer från arabiskans al-zulayj, polerad sten. Den blå färgen – azul på portugisiska – dominerar i det kakel som avbildar något konkret, som helgon, fartyg eller historiska motiv, och som hör samman med den kristna kulturen.
Bilden finns i närheten av kyrkan Santa Luzia, nära Castelo..

Kyrkan ligger i centrala Porto.
De mera abstrakta mönster som bottnar i den moriska kulturen kan ha vilka färger som helst. Men även här är den blå färgen dominerande. Som vid bokhandeln Bertrand i Chiado.

Grönt, gult, rött och brunt är också vanliga färger. De svenska (eller om man så vill ukrainska) färgerna blått och gult lyser från detta hus i närheten av parlamentet.

 Samma färger dominerar i denna kakelvägg, som finns i Castelo da Pena i Sintra utanför Lissabon.


Azulejos är inte unikt för Lissabon. Vi kan möta vackra kakelmönster på många håll i Portugal. Till och med på den avlägsna azoriska ön Faial har jag sett kakelfasader liknande de i Lissabon. Det skulle inte förvåna mig om de dessutom finns i städer i Portugals forna kolonier, som Salvador eller Recife i Brasilien eller Luanda i Angola. Även Spanien har liknande kakeldekorationer, och de ska även finnas i en del av Spaniens forna kolonier, som Filippinerna. Den här bilden är från Portos gamla hamnkvarter.


Följande bilder är inte heller från centrala Lissabon. Den första från torget i centrala Coimbra, den gamla universitetsstaden i mellersta Portugal. Den andra från förstaden (till Lissabon) Oeiras och den tredje från ”kulturstadsdelen” Belém som ligger några kilometer väster om Lissabons gamla centrum.
Den 1 februari 2014 skrev jag i denna blogg om de dekorationer i vita och svarta stenar som finns på många torg, gator och trottoarer i Portugal. När man ser dem reflekterar man lätt över det arbete som måste ligga bakom de mödosamt utformade mönstren.

Samma tanke dyker upp när man betraktar de omsorgsfulla kakelarbetena. Antalet arbetstimmar bakom dem måste ha varit enormt. Det är också självklart att de kräver underhåll för att förbli vackra. I den svajiga portugisiska ekonomin under senare år, då befolkningen har pressats av allt mera begränsade resurser, har det inte varit högprioriterat att vårda de gamla kakelfasadera eller stenläggningarna. Eller att tvätta bort klotter, som Lissabon är alltför rikt på. Staden är så att säga väl använd. På många håll har stenläggningar spruckit upp utan att repareras. Många fasader har flagnat. Så här såg ett hus i Alfama ut för två år sedan:

Slitet och förfallet. Är rivning nästa steg? Nej, se hur huset såg ut för några veckor sedan! Orsaken till ansiktslyftningen är helt enkelt att det skulle säljas. Och kostnaden för en upprustning var uppenbarligen mindre än den vinst fastighetsägaren skulle kunna göra genom att sälja ett mera välvårdat hus …

Kakelarbeten på husfasader lägger man hela tiden märke till i Lissabon, och många andra städer. Men de förekommer i olika form även inomhus. Många praktfulla kakelarbeten finns att beskåda på Museu Nacional do Azulejo, kakelmuseet som ligger vid kyrkan Madre Deus utanför Lissabons centrum. Här finns också exempel på modernistiska kakelarbeten som än så länge saknas i stadsmiljön. Tre bilder från museet ­– den nedersta en väldig utsikt över Lissabon från floden, utförd under 1700-talet.Till sist ytterligare några fasader från Lissabons äldre stadsdelar.
Huset ligger i uppförsbacken till Castelo, den gamla borgen i Lissabon med en fantastisk utsikt över staden.
Denna fasad finns vid Restauradores.

Ytterligare en bild från den gamla moriska stadsdelen Alfama.

Däremot finns denna fasad i Bairro Alto.

2 kommentarer: