4 februari 2015

Tavlan på väggen: Yuan Fawang

Yuan Fawang heter en kinesisk konstnär, född på 60-talet. Det är allt jag vet om konstnären. Han eller hon har gjort denna tuschteckning, Bergigt landskap i dimma. Det är förmodligen det som står på kinesiska vertikalt till vänster i bilden.


Bilden fängslade mig på flera sätt. Dels det rent hantverksmässiga. Tusch är inte en teknik som jag förknippar med mjuka, luddiga former som molnen som omsluter klipporna och träden i bilden. Tuschteckningar brukar vara skarpa och distinkta i konturerna. Här finns en hantverkshemlighet som jag inte känner till.

Dels kompositionen av bilden. Den har något filmiskt över sig. Den börjar nedtill med ett sjömotiv. Man ser uddar som skjuter ut i vattnet och trädens mjuka skuggor i vattnet. På ett ställe ligger en båt förtöjd. Sedan är det som om konstnären höjde blicken och svepte fram över landskapet, som i en lång kameraåkning. Både träden och klipporna lutar lite åt vänster så att det blir en rörelse diagonalt, från nedre högra hörnet och upp mot det övre vänstra hörnet. Överallt är dimma som döljer allt som finns på marken.

En gång åkte jag med ett plan som skulle landa på någon av Stockholms flygplatser, jag vill minnas att det var Skavsta. Ett tätt skikt av dimma låg mycket lågt, ända nere vid marken. Det var som om ett moln hade lagt sig att vila över skogen. Trädtoppar och kullar stack upp ur det vita som på Yuan Fawangs bild. Eftersom det började mörkna hade de flesta färger tonats ned.


Svart, brunt och grönt är de enda färgerna i teckningen. Den är inte särskilt värdefull.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar