26 februari 2015

Fadoprofilen (72): José Afonso

José ”Zeca” Afonso (1929–87), studerade historia och filosofi vid universitetet i Coimbra. Han skivdebuterade 1953 som förvaltare av klassisk coimbrafado med Edmundo de Bettencourt som förebild. Några år senare var Afonso igång med sin produktion av egna sånger. Han sjöng med tydligt vibrato och eftertryck och gjorde många skivinspelningar.

Då portugisisk teve år 2007 ordnade en omröstning om ”de 100 största portugiserna” oavsett kategori, blev José Afonso den av de sex musikerna som placerade sig näst högst, på en 29:e plats (Amália Rodrigues var nummer 14). Uppskattningen berodde mycket på hans opposition mot diktaturen. Dess trakasserier – yrkesförbud, censur och en tid fängelse – bidrog till att radikalisera hans politiska inställning och han var med i det förbjudna kommunistpartiet. Ännu är han högt respekterad för sitt motstånd mot diktaturen. Trots bräcklig hälsa var Afonso verksam med komponerande, diktande, skivinspelningar, scenframträdanden, teater och politiskt arbete in på 80-talet.
Många andra artister sjunger José Afonsos sånger. Bland annat har Cristina Branco spelat in en hel cd med hans sånger, Abril. I Youtubefilerna nedan kan man höra honom själv. Den tredje är en ”klassisk” fado från  Coimbra.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar