5 augusti 2015

Sommarlata dagar


Juli har i Stockholmstrakten mest bivit en transportsträcka i väntan på att den riktiga sommaren ska ta vid. Varje morgon har presenterat sig med en grå himmel, temperaturen har kämpat sig upp emot 16–17 grader, parkbänkar och trottoarer har hållit sig fuktiga med talrika skurars hjälp. Så plötsligt blir det bättre några dagar. Det blir varmare, solen skiner, utomhus blir mera lockande än husens innandömen. Produktiva sysslor, som till exempel att skriva nya bloggtexter, känns mindre angelägna än att uppleva sommarstaden.

Det är fullt av turister i Stockholm nu. Mest kring affärsgatorna i centrum, Gamla stan och attraktioner som Skansen, Vasamuseet, Gröna Lund och sightseeingbåtarna. På Södermalm märks turisterna knappast alls. Och de delar av staden som är mest tilltalande på sommaren kan vara egendomligt ödsliga. Den kombination av grönskande växtlighet och vattendrag som är så rikligt förekommande i Stockholm, med Djurgården, Tantolunden, Hagaparken och Långholmen som exempel, förefaller särskilt under morgon och förmiddag vara lite av en storstadens glesbygd. Här är några bilder från sommar-Stockholm.

Djurgårdsbrunnskanalen.



Simtävling i Djurgårdsbrunnskanalen.

Både sightseeingbåtarna och skärgårdsbåtarna är ofta fulla med folk under sommaren. Men på färjan Emelie, som går mellan Nybroplan och Hammarby Sjöstad, är det ofta gott om plats.


Längst ut på Djurgården, vid Blockhusudden.

 Ett promenadstråk vid Norr Mälarstrand. 
Utsikt mot Nordiska Museet från Norra Djurgårdens strandpromenad.

Här, vid Stadshuset, finns turisterna – eller i alla fall ganska många av dem.

Långholmen, utsikt mot Reymersholme.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar