2 augusti 2015

Fadoprofilen (87): Fernanda Maria

Fernanda Maria (1937) var från stadsdelen Mouraria i Lissabon och kom i kontakt med fadomusiken som ung, då hon var tjänsteflicka vid ett par fadohus. Det var också fadohusen som blev hennes främsta scener genom många år. Hon öppnade fadorestaurangen Lisboa à Noite år 1964, numera en vanlig restaurang.

Hon var tjugo år gammal då hon gjorde sina första skivor, och genom åren blev det över ett åttiotal. Hon framstår som en mångsidig och temperamentsfull sångerska med en bred repertoar. Traditionell fado sjunger hon noggrant och stiltroget, med markerade pauser mellan fraserna, som är väl varierade i styrka och uppbyggnad. Rösten börjar i mellanregistret och sträcker sig uppåt. I intensiva avsnitt kan den få en gäll genomslagskraft. Hon visar samma nära förhållande till texten i sånger som inte är traditionella fados. Hon är en av fadons bästa röster och största sångerskor som numera dragit sig tillbaka.
Fernanda Maria finns med i de flesta vettiga antologier med lite äldre fado, och många av hennes inspelningar har återutgivits på skivor i hennes namn, till exempel den fina dubbel-cd:n Antologia (Movieplay).
Den äldsta av alla fados, Fado Menor, sjunger Fernanda Maria så här:
Ytterligare ett par exempel på hennes musik:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar