18 april 2016

47 dialekter Sverige runt – och tre i Finland

Det är inte ofta som jag förmedlar länkar till roliga saker som man kan finna på Internet. Så detta är ett undantag. Jag tycker emellertid att imitatören Gustav ”Gurra” Karlssons presentation av 50 svenska dialekter i en video på drygt tolv minuter förtjänar många besökare.


En första reaktion: 50 dialekter? Finns det verkligen så många? Den som ser videon inser att det inte bara finns 50 svenska dialekter utan många fler. Man önskar sig snart att Gustav Karlsson fyller ut sin presentation med dialekter som inte har fått plats så att den dialektala Sverigekartan blir ännu fullständigare. Till exempel med lantliga dialekter från Dalsland, Härjedalen, Hälsingland, Lappland, Dalarna och Roslagen. Men ändå: det som finns är hörvärt och en imponerande prestation.

Ofta när folk imiterar dialekter tar de ut svängarna så rejält att det snarast handlar om karikatyrer av dialekter. Så gör inte Karlsson, som är mera måttfull och återhållen. Här finns ingen Åsa Nisse-småländska eller Kålle & Ada-göteborgska, och inslaget från Stockholm är fjärran från Söderkisars snack från flydda dagars Eken … Merparten av exemplen är hämtade från städer, där de dialektala särdragen är mer neutraliserade än på den landsbygd där människor länge levt i större isolering, med mindre extern språklig påverkan. De relativt få lantliga dialekterna i urvalet – till exempel från Listerlandet i Blekinge, När på Gotland, Sunne i Värmland eller Överkalix i Norrbotten – har betydligt mer avvikande dialektala särdrag. Språkvetare talar om regionala riksspråk i regionernas huvudorter, och det är flera sådana som Karlsson har uppfattat och återger. Den regionala särarten slår ändå tydligt igenom i bidragen från exempelvis Karlstad, Malmö, Visby, Örebro, Sundsvall och Eskilstuna.

Så här ser stranden i Falkenberg ut – en av de städer vars talspråk Gustav Karlsson återger.

Nu talar inte alla i Östersund eller Västervik på samma sätt. Yrke, utbildning, etnisk bakgrund, kulturell påverkan, klasstillhörighet, umgänge och språkligt mode är sådant som påverkar det individuella sättet att tala. Gustav Karlsson skulle med sin lyhördhet säkert kunna lyfta fram flera olika sätt att tala från samma ort. Men det är inte det han gjort här. Man kan ändå få en antydan om vilka slags röster som kommer till tals genom att lyssna på texterna. Mestadels tycks det handla om arbete, pågående projekt, framtidsutsikter, problem, konflikter och lösningar, handlingsplaner, personalfrågor med mera sådant som hela tiden avhandlas på tusentals personalmöten och konferenser, i intervjuer och projektmöten. En medelnormal, något substanslös kontors- och yrkessvenska. Dessutom påfallande vårdad, jag hör inte en enda svordom i de 50 exemplen (fast får reservera mig för Överkalixmålet, som i mina öron är praktiskt taget obegripligt).

Detta är Göteborg, Kålles & Adas stad.

Det krävs stor lyhördhet, detaljkänsla och musikalitet för att fånga de små enskildheter som bildar varje dialektal variant. Karlsson kommer själv från Vetlanda och har säkert öppna öron för hur annorlunda man talar i Jönköping, Nässjö eller Växjö – fast för mig som utomstående låter dessa dialekter nästan identiska. I andra fall kan skillnaden vara avsevärd mellan orter som ligger nära varandra, som Motala och Linköping, eller Umeå och Skellefteå. Lyssnarkommentarer till videon vittnar om att Karlsson många gånger varit så träffsäker att man tycker sig höra sig själv tala – ”precis så talar ju jag!” – … medan en del anser att det ännu finns detaljer att fila på.

Och här är studentstaden Uppsala.

Gustav Karlsson har säkert gjort videon för att underhålla (det finns flera liknade av honom, till exempel med de nordiska språken), men jag tillhör dem som tycker det vore intressant om han vidareutvecklade idén. Det finns en klar pedagogisk poäng i uppvisningen: man kanske ska vara lite försiktig med att använda generaliserande begrepp som ”skånska”, finlandssvenska”, ”småländska” och – mest av allt – ”norrländska”. Alla kan de låta på olika sätt.

Var och en kan själva ta ställning till dessa funderingar, eller låta bli, genom att gå till länken:

Mycket nöje!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar