30 april 2016

Höjdpunkter inom fadon (9). Hermínia Silva, A Tendinha (1936)

A Tendinha är en de sånger som Hermínia Silva (1907–93) lanserade. Hon hade en mycket lång karriär som huvudsakligen utspelade sig på teaterscnen. Sedan hon börjat framträda i de tidiga tonsåren medverkade hon i ett sextiotal revyer (revistas) och ett tiotal operetter. Hermína Slva kunde också beskådas på filmduken i flera långfilmer.


Hon är en av de viktigaste fadosångerskorna, men inte i första hand i kraft av sin röst, sångteknik eller förmåga att tolka traditionell fado. Flera kompositörer skrev nya sånger åt henne, och hon har lanserat en rad av fadons standardmelodier, som till exempel Lisboa Antiga, Rosa Enjeitada, Fado da Sina och A Nova Tendinha. Det sägs att Amália Rodrigues beundrade henne, och i så fall inte för att hon var en bättre sångerska, utan för att hon hade egenskaper som Amália saknade: en lättsamhet och vänlig scenisk utstrålning med humor och självironi. (Amália Rodrigues sjöng dock sånger som Silva hade presenterat, till exempel A Tendinha.) Hermínia Silva var tidigt ute med skivinspelningar. Den version av A Tendinha som finns med här är från 1936. Mera spridd är en inspelning från 1975.
Hermínia Silva drev ett fadohus i Lissabon, Retiro da Hermínia, tillsammans med sin man, men det lades ner efter några år. Hon är ett vanligt namn i antologier med äldre fado och det finns också samlingar med hennes inspelningar. På äldre dagar sjöng hon mer dramatiskt, i ett lägre röstläge. Hennes tidiga inspelningar är ett tydligare vittnesbörd om en populär, humoristisk och charmfull scenartist. Texten nedan är har jag inte lyckats föra över till en acceptabel svenska. Den handlar om den lilla, enkla, gamla krogen i Lissabon där den bohemiska lokalbefolkningen samlades för att äta, dricka och sjunga fado. Tyvärr saknas uppgifter om kompmusikerna.

Junto ao arco de bandeira
Há uma loja, a tendinha
De aspecto rasca e banal.
Na história da bebedeira
Aquela casa velhinha
É um padrão imortal.

Velha taberna
Nesta Lisboa moderna
És a tasca humilde e terna
Que mantém a tradição.
Velha tendinha
És o templo da pinguinha
Dois dois brancos, da gimbrinha
Da boémia e do pifão.

Noutros tempos, os fadistas
Vinham, já grossos das hortas,
Pró seu balcão caturrar.
Os fidalgos e, os artistas
Iam prá aí, horas mortas
Ouvir o fado e cantar.

Och så här låter musiken:





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar