10 juni 2017

Tavlan på väggen: Alfred Wahlberg, Flodlandskap med jägare och hund

Alfred Wahlberg (1834–1906) var för drygt hundra år sedan ett mycket stort namn i konstvärlden, med en berömmelse även på kontinenten, och ansågs av många som en av världens bästa landskapsmålare. Han var född i Stockholm och utbildades först till musiker innan han bestämde sig för att bli bildkonstnär. Han var en av de nordiska konstnärer som bosatte sig i Düsseldorf, säkert lockad av den så kallade Düsseldorfskolan, en konstriktning känd för allmogemotiv och särskilt romantiska, dramatiska landskap. Marcus Larson, den berömde svenske målaren vars bilder är fulla av stormar, vattenfall och eldsvådor, var starkt påverkad av Düsseldorfskolan.

Marcus Larson. Dramatiskt forslandskap.


Efter att ha återvänt till Stockholm 1862 flyttade Wahlberg några år senare till Paris, där han bodde under större delen av sitt liv. Han anses stå nära den så kallade Barbizonskolan inom det franska måleriet, en stilriktning med ledande namn som Camille Corot, Jean-François Millet och Charles-François Daubigny. Barbizonskolan står för lugna och nyanserade landskaps- och naturskildringar. Man målade ute i naturen, och Wahlberg betraktas ibland som Sveriges första friluftsmålare. Han återvände varje sommar till olika delar av hemlandet och fann de flesta av sina motiv där. Speciellt känd är han för sina bilder med nattliga stämningar och månsken i naturen.

Camille Corot. Bron vid Nami.


Alfred Wahlberg är fortfarande ihågkommen, men av 1800-talets svenska målare är det flera andra som numera har en större berömmelse. Han var en produktiv konstnär och hans målningar förekommer ofta på konstauktioner. Den som ser många av hans målningar inser snart att han, som så många andra konstnärer, är ojämn och ibland lämnar ifrån sig verk som inte känns helt genomtänkta eller omsorgsfulla. Å andra sidan är han desto skickligare när han lyckas.Jag tycker om Flodlandskap med jägare och hund, som är daterad Paris 1867. Att målningen är gammal framgår av en mängd små sprickor som dock inte syns på vanligt betraktningsavstånd. Troligen har Wahlberg här funnit motivet i Frankrike, kanske någon flod i närheten av Paris.Den lugna och vilsamma målningen är mycket omsorgsfullt genomförd. Strandpartiet nedtill i bilden är målat med stor detaljrikedom liksom lövverket ovanför.


Och Wahlberg har fått fram lummigheten i skogspartiet genom att lägga olika nyanser av grönt på varandra. Grönskan fångas upp av vattnet.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar