10 oktober 2017

Bilder från Kefalonia (2)

Kefalonia lever till stor del på turismen. Men många arbetar också med tjänsteproduktion i offentlig eller privat regi som sjukvård och utbildning. Äldre näringar som fisk och jordbruk har goda föutsättningar men dess utövare är så pass dåligt organiserade att produkerna – som honung, olivolja och grönsaker – sällan når utanför öns gränser. Möjligen med undantag av vinet som huvudsakligen produceras av ett kooperativ på öns södra del. Robola heter ett vitt vin och rosévin som är läskande och lättdrucket men inte alltför märkvärdigt.


Stranden Myrthos.Jag bodde en vecka i utkanten av turistorten Lassi, som ligger nära flygplatsen i söder. Lassi har ett par fina stränder, och består i övrigt av en bred väg med diverse restauranger, hotell och butiker –­ egentligen ingen sevärdhet. På ett par tre kilometers avstånd finns Argostoli, som med cirka 16 000 invånare inte är någon småstadsidyll utan en utpräglad centalort. Det är en trevlig stad med det ledande affärsstråket vid en lång gågata, ett praktfullt centralt torg och ett vackert hamnområde. Värd en och annan promenad.

Till öns attraktioner hör några grottor varav den vid Drogarati är mest känd. I närheten ligger den så kallade underjordiska sjön vid Melissani. Ett jordskalv har spräckt ”taket” över sjön och en del har fallit ned i den och bildat en liten ö. Sjön är fascinerande framför allt genom det klara rena vattnet och det färgspel som ljuset skapar med vattnet; man ser botten femton meter ner från båtarna som rors runt i sjön.
Sammanfattningsvis: en vacker och vänlig ö med storslagna vyer och behaglig septembervärme.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar