25 oktober 2017

Ana Laíns till Stockholm

Den 11 november kommer fadosångerskan Ana Laíns till Stockholm och har konsert på Westmanska palatset, Wallingatan 2. Byggnaden ligger mellan Adolf Fredriks kyrkogård och Drottninggatan, tunnelbana i närheten finns vid Hötorget och Rådmansgatan.Konserten anordnas av den portugisiska föreningen Lusitânia och är upplagd som en kväll på ett fadohus i Lissabon. Det vill säga: mat och dryck ingår och konserten är indelad i två avdelningar. Den börjar 20.00 med insläpp från 18.30. Ana Laíns kompas under konserten av Ricardo Silva, portugisisk gitarr, och António Neto, spansk gitarr. Biljetter kan beställas här:

Ana Laíns är en av de ledande uttolkarna av modern fado, med känsla för den traditionella fadons melodiskatt och äldre standardrepertoar, men också med intresse för förnyelse. Särskilt har hon varit framgångsrik i att förena fadon med annan folkmusik från hemlandet. Hon framhåller sångerskorna Amália Rodrigues, Maria Teresa de Noronha och Fernanda Maria som sina viktigaste inspirationskällor. Ana Laíns har en vacker röst, ett elegant lyriskt och musikaliskt sångsätt med utrymme för innerlighet och värme men också för kraft och intensitet. Att hon ännu inte är lika känd i Sverige som några av sina kolleger förklaras av att hon tidigare inte uppträtt här samt varit ganska återhållsam med skivutgivning. Hon har emellertid stor erfarenhet av utlandsturnéer och mycket fina omdömen för både framträdanden och skivor.
Hennes debutskiva Sentidos (different world) utkom 2006 och följdes upp av Quatro Caminhos (Difference) 2010. Båda har fått bra kritik i flera länder. Efter ett uppehåll på sju år är det nu många som ser fram emot att ta del av hennes nya skiva Portucalis som utkommer i Portugal den 3 november. Under konserten i Stockholm kommer Ana Laíns att presentera sånger från den nya skivan.

Låt oss hoppas på att en stor publik hälsar henne välkommen i Stockholm!

Den som vill veta mer: läs gärna intervjun med Ana Laíns som jag publicerade i bloggen den 29 februari 2016.


Ana Laíns sjunger på fadohuset Mascote da Atalaia i Lissabon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar