16 oktober 2017

Sveriges vackraste städer?


Vilka är Sveriges vackraste städer? Den frågan har nu besvarats genom en omröstning som ordnades i år av föreningen Arkitekturupproret. Föreningen började som en Facebookgrupp med över 28 000 följare. ”Arkitekturupproret arbetar för vackrare och trivsammare städer och boendemiljöer” på olika sätt. Hur man gör det, och vad föreningen verkar för, kan man få utförligare uppgifter om på dess hemsida www.arkitekturupproret.se varifrån den citerade meningen ovan är hämtad.

Så här ser det ut i Uppsala (plats 21).





Omröstningen skedde via Facebook och varje röstande måste ha ett Facebookkonto. Detta gjorde det omöjligt att manipulera resultatet, enligt föreningen. Men ingenting hindrar att man på vissa orter varit mer intresserade än på andra, att folk kan ha uppmanat andra att rösta eller bedrivit små kampanjer på sina orter. Medan aktiviteten på andra har varit mera obetydlig. Det är till exempel anmärkningsvärt att stora städer som Göteborg och Malmö bara fått 99 respektive 67 röster och hamnat på plats 24 respektive 29. Tycker inte ens göteborgare och malmöiter att deras städer är vackra? Men resultatet är ändå intressant att ta del av.

Så här ser det ut i Simrishamn (plats 27).




Vad är nu en stad? En gång var begreppet mera väldefinierat. En ort blev stad efter att ha fått stadsprivilegier. Sedan fanns det köpingar, municipalsamhällen och landskommuner. Vissa köpingar med stadsliknande bebyggelse och långa traditioner inom handel eller industri förblev köpingar, som exempelvis Finspång. Och vissa städer såg inte särskilt stadsliknande ut, som Djursholm. Indelningen försvann med den stora kommunreformen i början av 70-talet. Nu är en stad den ort som anses vara en stad. Vissa kommuner har ordet stad med i namnet, andra är städer utan att kalla sig det.

Så här ser det ut i Sigtuna (plats 26).




Stockholm fick inte vara med i omröstningen. Föreningen skriver: ”Många har hyllat vårt alternativ att inte låta Stockholm vara med i tävlingen. Huvudstaden är trots sina massiva rivningar en oslagbart vacker stad med sitt vatten, sina nivåskillnader och alla pampiga byggnader /... / Genom att vara störst, bäst (och vackrast) skulle en redan från början självklar vinnare göra tävlingen tråkig.”
Så här ser det ut i Visby (plats 2).




De som röstat på Stockholm trots förbudet har fått se sina röster i stället tillfalla Hässleholm: ”För att spexa till det något och understryka vårt budskap var vi tydliga med att om någon trots allt ändå valde att rösta på Stockholm så gick den poängen istället till stackars lådstaden Hässleholm, som annars inte hade fått många röster i denna tävling. Det är synd om Hässleholm som kanske är en av Sveriges tråkigaste städer, men som därför får lite ära genom denna omröstning. Hässleholm får representera landets fulstäder, tillsammans med olycksbröder som Västerås, Katrineholm, Skellefteå och Borlänge. Det vill säga städer vars stadskärnor nästan helt består av fyrkantiga och väldigt tråkiga lådor. Här går det bra att bo, men vill du uppleva skönhet är det bäst att resa härifrån omgående.”

Så här ser det ut i Norrtälje (plats 39).




Så till resultatet. Så här blev de tio i topp:
1. Sundsvall.
2. Visby.
3. Lund.
4. Karlskrona.
5. Ystad.
6. Varberg.
7. Kalmar.
8. Norrköping.
9. Vadstena.
10. Nora.

Denna topp visar att det är Sydsverige som dominerar och att de röstande föredrar städer med välbevarad äldre bebyggelse, vattendrag och särprägel. Norrland är lite missgynnat. Jag förvånas över att vackra norrländska städer som Östersund och Härnösand inte hamnar högre än på platserna 38 respektive 17. Alla hittar nog något att förvånas över eller reta sig på i förteckningen, som finns att beskåda på Arkitekturupprorets hemsida. Eller kanske ett resmål för en inrikes resa?

Så här ser det ut i Hässleholm (Stockholm) (plats 16).



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar