13 oktober 2017

Portugisiska hjältarPå järnvägsstationen Santa Apolónia i Lissabon finns en tavla som berättar om att Humbeto Delgado (1906–65) kom till stationen från Porto den 16 maj 1958. Delgado var en portugisisk militär och politiker som ställde upp i presidentvalet 1958 och lovade avsätta diktatorn António Salazar om han blev vald. Men i valet förlorade han mot regimes kandidat Américo Thomaz och tvingades i landsflykt. Där fortsatte han att agitera mot diktaturen och för en folklig resning. Då han försökte återvända landvägen till Portugal blev han avslöjad av säkerhetspolisen och avrättades.


Ser man det utifrån kan det tyckas lite egendomligt att en militär är den drivande kraften i oppositionen med diktaturen. Är det något som diktatorer brukar kunna lita på, så är det militären. Men i Portugal blev senare, 1974, grupper inom militären ledande i den revolution som ledde till att landet blev en modern demokrati ­– efter en förvirrad period där det verkade om om de mest vänsterorienterade grupperna inom militären ville förvandla landet till en kommunistisk så kallad folkdemokrati, ett slags europeiskt Cuba.

I dag är Humbeto Delgado en hjälte med status som en orädd kämpe mot den diktatur som han först tjänade, innan han under sin tid som militärattaché i USA bytte ståndpunkt och aktivt började motarbeta den. Inskriptionen på Santa Apolónia-stationen kompletteras av en staty i Porto. För besökare kan namnet Humberto Delgado verka vagt bekant. Och visst: Lissabons flygplats heter numera Humberto Delgado.


En annan, tidigare portugisisk hjälte som hyllas i Lissabon är Dr. Sousa Martins (1843–97). Han hade en mycket fattig lantlig bakgrund men kunde, efter att ha kommit till Lissabon och bosatt sig hos en morbror, skaffa sig en utbildning inom medicin och farmakologi. Sousa Martins blev med tiden en högt kvalificerad läkare som fick stor betydelse för utvecklingen av sjukvården och den hygieniska standarden i huvudstaden med omgivningar. Han ägnade sig åt att bekämpa tidens stora farsot tuberkulos och verkade bland de fattigaste stadsdelarna i Lissabon. I utkanten av en av dem, Pena, vid den öppna platsen Campo de Santana, finns en staty till hans minne.Dr. Sousa Martins var säkert en skicklig, uthållig, hängiven och medkännade yrkesman som gjorde mycket nytta under sin verksamhet i Lissabons fattigkvarter. Och han har inte blivit bortglömd. Kring hans person har det uppstått en kult, och läkaren har närmast en ställning som ett profant helgon. Kring statyn finns en mängd minnesplattor som folk har lagt dit för att tacka honom för hans läkande kraft och goda samhällsinsatser. Många av dem uttrycker tacksamhet även för läkningar som skett långt efter Martins död, som om man också tackar honom för hans insatser för att reformera sjukvården och dess nutida resultat.


Statyn över Dr. Sousa Martins finns allså vid Campo de Santana. Platsen ligger intill parken Jardins de Arroios och man når den med en spårvagn upp från Avenida da Liberdade, plus en kort promenad uppe på höjden.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar