1 november 2017

De fallna lövens tid

Vitabergsparken.

Den årliga explosionen av färger på lövträdens grenar och kvistar är över. I Stockholmstrakten brukar den nå sitt maximum i början av oktober. Sedan börjar löven falla, och varje vindstöt glesar ut lövverket och frilägger grenarna. Löven täcker marken, lägger sig över stigar, trottoarer, gräsmattor, trappor och parkbänkar. Där tycks höstprakten ha falnat, förvandlats till ett dystert gulbrunt förebud om snön som snart ska komma. Liksom snön kan löven på marken vara förrädiska: är de våta glider de lätt.

Tengdahlsparken.

Tengdahlsparken.

Stockholm är fullt av grönområden. Det gäller inte minst Södermalm, där de mest kända parkerna, som den kuperade Vitabergsparken och den vidsträckta Tantolunden, är riksbekanta. Andra parker är så små att benämningen park verkar lite skrytsam eller åtminstone överdriven, som Stig Claessons park. Och så finns parkerna som ligger så avigt till att få utom de närmast boende har anledning att bry sig om dem. Följaktligen är de praktiskt taget okända för merparten av stadens invånare. Som Tengdahlsparken eller Tullgårdsparken.

Stigbergsparken.


Parkerna är välbesökta under de ljusare årstiderna. Ungdomar spelar fotboll i Anna Lindhs park, familjer och andra mindre sällskap har picknick vid borden i Tengdahlsparken. Under början av november är det mera ödsligt. Några väl påpälsade barn leker visserligen vid lekplatserna, men ingen sitter på parkbänkarna, antingen för att de är blöta eller täckta av vissna löv. Få promenerar i parkerna. De enda som stadigt återkommer är hundägarna.

Vitabergsparken.

Tengdahlsparken.

November är en vemodets tid. För varje dag tar mörkret ett starkare grepp om morgon och kväll, påminner om att det ännu tar lång tid innan en ljusning kan skönjas. På bussar och i tunnelbanevagnarna sitter folk och snörvlar och sprider effektivt höstförkylningarna till de medresenärer som ännu klarat sig undan. Och väl ute i dagsljuset ser de att det borde finnas ett annat ord för att beskriva dagsdunklet. Vinden tjuter, regnet faller och löven dansar.

Lämplig musik för denna tid:

Vitabergsparken.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar