5 november 2017

Ny fado på cd


Antologi. Queens of Fado. The Next Generation. ARC. ***1/2

Det finns massvis med skivantologier med fado, och några av dem som utkommit under senare år har jag tidigare tagit upp i bloggen. För en svensk publik kan det vara svårt eller omöjligt att få tag på dem om de är utgivna i Portugal på bolag som saknar distribution i vårt land. En antologi som denna är lättare att hitta eftersom brittiska ARC distribueras här.


Bolaget har givit ut flera fadoskivor tidigare, bland annat med den enda som förtjänar att kallas fadodrottning, Amália Rodrigues. Samt ett par antologier med andra ”fadodrottningar”, som New Queens of Fado från 2016, som denna nya volym följer upp. På skivan presenteras åtta sångerskor med två inspelningar var, de flesta födda på 80-talet.

Tre av dem är klart lyskraftigare än de övriga. Carminho, Gisela João och Cuca Roseta är alla bland de bästa nya sångerskor som framträtt under senare decennier. Urvalet av deras inslag är inte helt idealiskt, men var och en svarar för ett litet mästerstyke på denna skiva. Carminhos As Pedras da Minha Rua, som är hämtad från den äldre sångerskan Fernanda Marias repertoar, Gisela Joãos Meu Amigo Está Longe, som är en sång av Alain Oulman lanserad av Amália Rodrigues, samt Cuca Rosetas Quem És Tu Afinal, en innerlig och rörande version av Fado Menor, är de verkliga höjdpunkterna på skivan.

Sångerskorna Carla Pires och Raquel Tavares finns också med. Båda är väletablerade med flera album bakom sig, och de presterar här bra, i nivå med vad de förmår. De övriga är Yolanda Soares, Cláudia Aurora och Joana Rios. Här hade jag föredragit några andra sångerskor i ungefär samma ålder, som Carolina, Joana Amendoeira eller Fábia Rebordão, men jag tycker både Soares och Aurora är klart hörvärda här medan Rios är svagare.

Den som har följt med i fadon under senare år kommer nog att känna igen några inslag. De är hämtade från tidigare utgåvor och inte inspelade för denna antologi. Det ska också nämnas att två av de sexton spåren låter mera som folkvisor än fado. Speltiden är generös, nästan en timme.

Titeln är inte särskilt pricksäker. Mest rör det sig om sångerskor som redan är välkända och i vissa fall har varit med ett bra tag. Nästa generation av viktiga sångerskor utgörs av dem som är födda på 90-talet eller kring 2000. Här finns en talangfull skara sångerskor som just nu blir alltmer uppmärksammade. Kanske finns de med på nästa skiva i serien?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar