20 november 2017

Zanele Muholi

Zanele Muholi är en fotograf från Sydafrika, född 1972, som blivit speciellt uppmärksammad för sina porträtt av lesbiska kvinnor i det moderna Sydafrika efter apartheid. Hon har också varit aktiv i arbetet med att skapa trygga platser där dessa kvinnor kan mötas och organisera sig. Då hon nyligen ställde ut en rad porträtt på Stedelijkmuseet i Amsterdam var det emellertid inte bara kvinnor som utgjorde motiv. Här fanns också en rad porträtt av unga män. Men visst var kvinnobilderna de dominerande. Och mest imponerande. Här är kvinnorna anonyma – och ingen av bilderna föreställer fotografen.


Muholi har utbildning i fotografering och mediekunskap från Sydafrika och Canada. Hon hade sin första separatutställning i hemlandet 2004. Sedan dess har hon blivit en fotograf med internationell ryktbarhet. Utställningen på Stedelijkmuseet var bara den senaste i raden av många utställningar i olika städer runtom i världen, som New York och Paris.



Bilderna talar för sig själva, de behöver inga förklaringar eller ens namn. De mörka kvinnorna om möter oss i Zanele Muholis välkomponerade och genomarbetade bilder är allvarliga och värdiga. Kring en del av bilderna finns ett stråk av melankoli eller inåtvändhet, här och där absurda inslag i klädsel, frisyr eller pose. Vid mitt besök på Stedelijkmuseet nyligen gav utställningen ett lugnt, dämpat och lågmält intryck, samtidigt som de enskilda bilderna var starka i utttryck och koncentration. 



Jag låter här några fotografierna tala utan kommentarer. Det ska emellertid sägas att några av dem är lite beskurna i kanterna för att eliminera skuggor från ramarna. Som alltid gäller att bilder som dessa fungerar bäst om man ser dem på plats, i verklig storlek. Men chansen är förbi för denna gång. Dock är jag övertygad om att Zanele Muholi har många intressanta utställningar framför sig.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar