23 april 2018

Våren väntar


Hellasgården ligger vid Källtorpssjön i Nacka. Det är nära Stockholm, lätt att ta sig dit. En buss från Slussen tar ungefär 15 minuter. Jag åker turen ganska ofta, framför allt sommartid för att bada i sjön, men också andra årstider. Med återkommande besök kan man följa årstidernas lopp på platsen. Hur ljudbilden förändras med fåglarnas läten, hur färgerna växlar genom månaderna.


Årets vinter har varit lång, kall och snörik. Det som borde kallas vårvinter har dragit ut med temperaturer vandrande kring nollan i månader. När vårvärmen äntligen kommer lockar den folk utomhus, till fullsatta uteserveingar, parker och andra mötesplatser. Även vid Hellasgården är det gott om folk den söndagsmorgon, den 22 april, då jag kommer dit.


En normal vår kan man följa hur vårtecknen avlöser varandra och därmed bekräftar att vi är på väg mot sommaren. Vårblommorna ska komma i en viss ordning. Blåsipporna ska dyka upp före vitsipporna, och så vidare. I år verkar våren bli av en mera norrländsk typ: när snön och isen äntligen släpper greppet kommer alla vårtecken mer eller mindre på en gång.

Men särskilt långt har de inte hunnit den 22 april vid Källtorpssjön. Isen är visserligen borta, men i färgskalan dominerar ännu de grå och brunaktiga tonerna som finns även under senhösten. Trädens grönska är ännu frånvarande eftersom inte ens knoppar är synliga på de nakna grenarna. Den lite dova och avvaktande stämningen tycks vittna om att naturen ännu väntar.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar