27 april 2018

Fado – några vanliga begrepp (3)

Fado marialva. Ordet marialva har med ridning att göra och hela uttrycket med sådan fado som handlar om ridning eller tjurfäktning. Därmed har den också en anknytning till samhällets mera välbärgade skikt. Normalt är detta glada sånger i snabbt tempo.

Fado marinheiro. Termen är gammal och användes under 1800-talet som beteckning för sådan fado som är förknippad med hav, sjöfart och sjömän.

Carolina sjunger på Clube de Fado i Alfama, Lissabon. På kontrabas Paulo Paz.

Fado vadio. Ordet vadio betyder kringströvande, som substantiv vagabond, lösdrivare. Det är en musik som utövas av musiker som strövar från ställe till ställe med sin musik, en renodlad amatörmusik som mer professionella musiker inte alltid respekterar. Fado vadio är långtifrån en utrotningshotad musik; tvärtom tycks den bli vanligare och den kan höras på enklare tavernor och kaféer i Lissabon även i våra dagar. Som amatörkultur är fado vadio egentligen en förutsättning för en mer professionell musik.

Guitarrada. Instrumental fado på gitarr, betyder egentligen gitarrkonsert. Sådana nummer förekommer tillfälligtvis i sammanhang där fado framförs, riktar uppmärksamheten mot gitarristerna och låter sångsolisterna träda tillbaka en stund. På skiva finns en mängd instrumentala nummer med ledande gitarrister som Alcino Frazão, António Bessa, António Chainho, Armandinho, Carlos Gonçalves, Casimiro Ramos, Fontes Rocha, Francisco Carvalhinho, Jaime Santos, Jorge Fontes, José Nunes, Manuel Mendes, Pedro Caldeira Cabral, Raul Nery och andra kända gitarrister. Termen är densamma för instrumental fado från Coimbra.

Marcha. I Lissabons stadsdelar ordnas särskilt i juni folkfester, arraiais, där människor samlas kring mat, dryck, musik och dans och deltar i folkliga processioner, utklädda i mer eller mindre fantasifulla kostymer. Musiken som förknippas med folkfesterna kallas marchas. De flesta marchas är glada och går i snabbt tempo. De handlar om själva folkfesten eller om den aktuella stadsdelen eller om Lissabon, och då med en ohämmad lokalpatriotism. Kompositören Raul Ferrão står bakom flera av dessa marchas. En del lanserades först på teaterscenen.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar