4 april 2018

Cristo Rei – ett landmärke i Lissabon

Lissabon är en kuperad stad. Det innebär inte bara backar utan också många utsiktspunkter. Från dem som vänder sig mot floden kan man se den stora Kristusstatyn, Santuário de Cristo Rei, som finns på en höjd i Almada på andra sidan floden Tejo. En karakteristisk siluett i utsikten, lite av en signatur för Lissabon. Men statyn är inget historiskt minnesmärke. Den har inte funnits på plats särskilt länge.Planerna för monumentet tog sin början 1940, men inte förrän 1959 var statyn och dess höga piedestal på plats efter att ha varit under arbete i ett tiotal år. Det är inspirerat av den stora Kristusstatyn i Rio de Janeiro och restes delvis som ett tack till Gud för att Portugal inte hade blivit indraget i andra värdskriget (från projektets början som en bön om att undslippa kriget). 


Sedan statyn restes har den, och området närmast runt den, bearbetats och förändrats, och det är möjligt att platsen kommer att se lite annorlunda ut i framtiden. Några statyer med religiösa motiv finns på den öppna ytan intill. Men gamla planer på en restaurang, kommersiella lokaler, parkeringsplats med mera har inte förverkligats, men det finns gott om plats i anslutning till det katolska monumentet, så sista ordet är möjligen ännu inte sagt.Statyn av Kristus är 28 meter hög och står på en piedestal på 82 meter. Francisco Franco da Sousa heter konstnären som designat statyn, medan en António Lino svarar för den nedre delen av monumentet. På bottenplanet av piedestalen finns en kyrkolokal vilket besökare på platsen inte lär missa eftersom gregoriansk sång strömmar ut från kyrkans högtalare. Det går att åka upp i piedestalen så att man befinner sig just under statyn. Där uppe finns ett litet kapell samt en butik för souvenirer.När monumentet planerades och skapades var Portugal en diktatur under António Salazar. Regimen var naturligtvis positivt inställd till projektet eftersom den betonade det katolska arvet liksom nationalism och starkt konservativa värderingar. Att diktaturen stödde arbetet är inget skäl att avstå från att besöka statyn. Den är en viktig manifestation för katolicismen i Portugal, men även mindre relgiöst sinnade kan uppskatta platsen, inte minst för den strålande utsikt som den erbjuder över floden, Lissabon, kuststräckan ut mot Cascais och 25 april-bron som går över floden i närheten. Om man dessutom vill ha utsikt över landskap och bebyggelse i Almada och omgivande områden så gäller det att ta sig upp i tornet eftersom det skymmer utsikten åt det hållet för dem som befinner sig på planen nedanför. Klippan där statyn är placerad är den högsta punkten i Almada, 133 meter över havsytan.

25 april-bron.Den som är i Lissabon kan ta sig med bil till statyn via bron. Vill man åka kollektivt gör man på följande sätt. Gå eller åk tunnelbana, buss eller spårvagn till Cais do Sodré. Därifrån går flera färjor till hamnar på andra sidan floden. Ta färjan till Cacilhas som går med täta intervaller. Cacilhas ser ut som en liten by med en stor spårvagns- och bussterminal. Ta buss 101 och åk den till slutstationen. Under dagtid går den två gånger i timmen. På vägen – cirka 20–25 minuter med buss – reser man genom Almada. Det kan vara intressant att se denna övervägande moderna och ganska stora ort på vägen. Utöver Cristo Rei finns det inte många sevärdheter på denna sida av floden, så området är främmande mark för de flesta av Lissabsons många turister.

Utsikt mot Almada,


Utsikt mot Lissabon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar