24 september 2014

Tavlan på väggen: Carl Johansson, Sjölandskap

Konstnären Carl Johansson var född 1863 i Härnösand. Han studerade på Konstakademin i Stockholm under 1880-talet och gjorde senare studieresor till Paris, Teneriffa och Italien. Det har i någon mån påverkat hans motivval, men för det mesta målande han svenska landskap, huvudsakligen från Norrland. Han avled 1944.
Carl Johansson är inte någon särskilt känd konstnär. Ett skäl till detta kan helt enkelt vara att han hette Carl Johansson, ett namn som är lika vanligt som lätt att glömma bort. Ett annat att han var en av ganska många skickliga landskapsmålare som var verksamma i slutet av 1800-talet och kring sekelskiftet 1900 och som gärna sökte svenska motiv. Namn som Johan Krouthén, Alfred Wahlberg, Anton Genberg, Severin Nilsson, Olof Hermelin, Josefina Holmlund med flera är minst lika kända i dag – när konsten från denna tid inte alls har samma popularitet som modernismen under 1900-talet.
Carl Johansson var ändå en skicklig konstnär med en ganska stor produktion. Hans verk förekommer ofta på kvalitetsauktioner hos Stockholms Auktionsverk, Bukowskis, Uppsala Auktionskammare etc. Han är också representerad på flera museer. Liksom de flesta andra konstnärer är han ganska ojämn, men som bäst är han en fin skildrade av den svenska naturen under olika årstider. Det gäller inte minst senvintern inför övergången till vår, med bara tunna strängar kvar av snötäcket, nakna träd och en tjäle som ännu håller marken i ett fast grepp.

Bilden här är förmodligen ett fantasilandskap, men det skulle inte förvåna om Carl Johansson har inspirerats av Ådalen, som inte ligger långt från hans hemstad. Sjölandskap i höstfärger eller något liknande heter målningen, som inte är daterad men troligen är gjord i början av 1900-talet. Gråskalan i bilden – särskilt det grå vattnet ­– tycker jag förmedlar mycket av höststämningen, där lövträdens gula dräkt, på väg att försvinna, samsas med fukt och stillhet. Man kan ana att det är gott om svamp i skogen, att dagarna krymper och skuggorna förlängs. Som nu.


1 kommentar: