1 september 2014

Fadons konstnär – José Malhoa

Finns det någon enskild bild som förknippas med fadomusik mer än någon annan, så är det målningen O Fado av José Malhoa (1855–1933) från år 1910. Fadon uppkom som en förening av flera olika musiktraditioner i Lissabons fattiga stadsdelar, främst Mouraria, Alfama och Bairro Alto, en 1800-talsmiljö med stor kriminalitet och omfattande prostitution. Som naturalistisk målare har Malhoa inte försökt att försköna bilden. Det är inte fado som en salongernas musik som han berättar om i bilden.
I original finns målningen i Lissabons stadsmuseum. Men man kan se den lite varstans – i böcker, på skivomslag, på internetsidor och i broschyrer. Knappast någon annan portugisisk bild har blivit så spridd, även i olika varianter. Som denna något klumpigt utförda kakelversion.
Karikatyrer av bilden används på en skivserie som är en stor antologi med fado från olika tider. Här är omslagen till tre av skivorna som ingår.



Konstnären José Malhoa har hyllats musikaliskt. På 40-talet skrev textförfattaren José Galhardo och kompositören Frederico Valério (se fadoprofilen nr 48 i denna blogg) sången Fado Malhoa för Amália Rodrigues, som lanserade den 1947. Sedan dess har den ingått i standardrepertoaren. Amália Rodrigues gjorde flera inspelningar. Detta är originalet, från en kortfilm. Lägg märke till att musikerna har placerat sig som på målningen; till och med flaskan finns på plats.


Boken Cem Anos d’o Fado – De Malhoa a Galhardo e a Valério av Anónio Manuel de Moraes (ACD editores 2011) berättar mycket om Malhoa men även om Galhardo och Valério. Även för oss som har svårt att läsa portugisiska är den givande genom sitt rika bildmaterial. Utöver sina bilder från portugisiskt folkliv var Malhoa en skicklig porträttmålare – i boken finns exempelvis porträtt av Brahms, Bach och Mozart.

Naturligtvis gjorde Malhoa mer än den berömda fadomålningen. Han var en av Portugals främsta konstnärer för drygt hundra år sedan och valde gärna människor som motiv, mitt i vardagen, och kan kallas för en folklivsskildrare i konsten. Hans konst finns bland annat på Museu de José Malhoa i staden Caldas da Rainha i distriktet Leiria i Portugal. Ett par exempel finns nedan. Åtskilligt annat finns att se på Internet om man söker på hans namn.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar