18 augusti 2017

Blommande stad

På sommaren blommar Stockholm. Och förmodligen många andra städer också.



Delvis beror det på naturen. Det är så att säga i naturens ordning att det är fler blommor under sommaren än under vintern. Och naturen förser staden med blomsterprakt på ytor som inte är alltför tuktade. När naturen står för blommandet ser det ofta lite slarvigt ut. Ingen tycks ha tänkt på sammanställningen av olika färger som passar ihop. Naturen kan vräka på med massvis av blommor i samma färg. Komposititonen kan det vara si och så med. Mest tycks den vara frånvarande. Men naturen kan ge ett övermått av blommor som inte kan fångas i en blomlåda eller kruka. Som här vid Blockhusudden.



För färgprakten i blomlådorna och krukorna svarar den förvaltning som avgör hur sommarstaden ska smyckas. Det finns mer blommor i Stockholms offentliga miljöer än någonsin. Blommorna pryder nu ställen där de inte fanns under tidigare somrar. Som lådorna längs Strömbron.





Däremot brukar det finns blommor på bron över Djurgårdsbrunnskanalen, men färgerna varierar med årstiderna.

Och så bidrar många enskilda med blommande dekorationer vid fönster, portar, trappor … som restaurangen på Folkungagatan på Söder, eller frisörsalongen på Södra Agnegatan på Kungsholmen.



Blomsterprakten är ett trevligt inslag i sommar-Stockholm. Och den kan behövas som färgglad omväxling i en miljö där alla byggnadsarbeten vittnar om ständiga renoveringar, om- och nybyggnader. Snart är sommaren över och staden går in i ett gråare skede.

Nytorget.

Stigbergsparken.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar