21 augusti 2017

Hasse Z (28). Halmstadslax med förlorade ägg och spenat

Halmstadslax med förlorade ägg och spenat ingår i Dörrplåten, Albert Bonniers Förlag 1949.Kammarrådet Bergmark gav middag, den första stora middagen för säsongen. Trettio personer vid bordet, blommor, kristaller, ljus, vackra toaletter och högtidliga svarta frackar med och utan ordnar. Och så ansikten. Glada, leende ansikten, naturligt leende och ansträngt grinande. Lätt konversation om dagens alla ämnen, politik, teater, konst och något litet skandal.
   Sorlet steg och föll i vågor under takkronan, gled ibland ut i rymden och kom igen med samma ton.
   Kammarrådet var på gott humör. Kammarrådinnan var också på gott humör. Allt hade gått väl i lås. Programmet var klart och färdigt och det skulle gås igenom från början till slut.
   Längs ned vid bordsändan satt revisor Dahlin.
   Och så kom soppan. Det var grönsoppa. Revisor Dahlin såg den komma och tänkte:
   Det är min soppa. Det skall bli skönt att få den just nu. Och till sin dam sade han:
– Det är nu femton år sedan jag åt middag för första gången här i huset. Det var samma soppa. Jag älskar den.
   Revisorns dam skrattade, ty hon trodde att revisorn sagt en kvickhet. För övrigt skulle hon ha skrattat ändå. Hon var i den åldern.
   Revisorn njöt av soppan, smuttade på sherryn och tänkte tyst för sig själv:
   Blir det nu halmstadslax med förlorade ägg och spenat, då är middagen lagad uteslutande för mig. Till sin dam sade han:
– Var fröken med på ärkehertiginnan av Dalarnas begravning?
– Nej, sade revisorns dam, varför frågar ni det?
– Därför att då hade vi haft något att tala om. Jag var nämligen med, sade revisorn.
   Då kom hamstadslaxen med förlorade ägg och spenat.
   Röd och vacker lyste laxen på sitt fat, äggen gungade på ett annat, och på ett tredje låg den gröna ljuva spenaten.
   Två små nätta jungfrur i nätta dräkter, vita förkläden och små rosetter till mössor bjöd kring. Först kom laxen, så kom äggen och sist kom spenaten. Men då laxen kom till revisorn, var den slut på fatet. Tomt och rent. Nå, revisorn tog ett förlorat ägg och så litet spenat och så tänkte han:
   Det kommer mera lax. Den ser underbar ut. Jag ska ta två skivor.
   Men det kom ingen mera lax. Det kom ingen lax alls. Laxen var slut. Ingen kan förklara hur det gått till. Den var slut, helt enkelt. Kammarrådinnan hade beräknat för litet lax eller för få personer. Eller också hade någon tagit för stor portion, tagit revisorns portion.
   Runtom revisorn åt man den röda laxen. Och en del sade:
– Det var en underbar lax. Så god.
   Revisorn satt där tyst med sitt ägg och sin spenat. Då han såg laxen komma in, kände han den mot sin gom. Just nu fanns det ingenting i hela världen som han ville ha så gärna som halmstadslax. Förlorat ägg med spenat hade han redan.
   Reisorn väntade och till slut förstod han att ingen lax skulle komma till honom. Han ensam skulle inte ha någon lax. De andra skulle ha, men inte han.
   Hans dam hade vänt sig ifrån honom. Man kan inte gärna tala med en kavaljer som inte har något att säga och tydligen inte vill säga något. Revisorn stirrade på sin tallrik med ägget och spenaten och tänkte:
   Här har begåtts en uppenbar oförrätt. Ett bedrägeri om man så vill. Man har lurat mig hit, fått mig att klä mig i frack, som jag avskyr, och så behandlar man mig på detta sätt. Jag är dock en gamml vän i familjen, man känner mig sedan många år. Värdinnan bör se till att hennes gäster blir försedda. Här finns nu endast en sak att göra. Plikten mot mig själv bjuder mig att genast lämna detta hus. Bara gå härifrån. Så fort som möjligt.
   Då denna tanke var klar hos revisorn, reste han sig tyst och stilla från bordet, lade upp sin servett och gck ut ur rummet. Revisorns dam såg att han gick och hon hoppades genast att han aldrig mer skulle komma tillbaka. Värden såg att revisorn gick men han tänkte:
   Det är något han glömt, kanske ett telefonbud.
   Revisorn gick genom salongen, kom in i kammarrådets rum och fortsatte ut i tamburen, och där i ensamheten började han leta efter sin rock och hatt bland alla de andra, bland pälsarna och kapporna. Han skulle nog få tag i plaggen och sedan fort härifrån, till en restaurang, där man fick vad man ville och hur mycket man ville.
   Revisorn hittade inte sin rock. Ingen fanns heller som hjälpte honom att leta. Men han skulle nog reda sig själv.
   Där inne i matsalen sade någon till kammarrådet:
– Gick Dahlin?
   Kammarrådet ryckte till. Dahlins stol var fortfarande tom. Och hade varit det rätt länge.
– Ett ögonblick, sade kammarrådet och så gick han ut med servetten i hand för att leta efter Dahlin. Han gick samma väg som Dahlin och han fann honom i tamburen bland alla rockarna och pälsarna och kapporna.
– Söker du något? sade kammarrådet.
– Ja, sade Dahlin, min rock och min hatt och min käpp. Jag hade nämligen alla de tre sakerna med mig när jag kom.
– Tänker du gå, sade kammarrådet. Vad har hänt?
– Ingenting och mycket, sade Dahlin. Jag trivs inte här.
– Vad är det, sade kammarrådet. Är du sjuk?
– Nej, tvärtom, sade Dahlin, men jag är hungrig.
– Hungrig, kammarrådet tog revisorn i frackslaget, vi äter ju middag!
– Ni ja, sade revisorn, men inte jag.
   Kammarrådet stängde dörren till herrummet och sade:
– Du måste förklara det här. Jag förstår ingenting.
– Mat och dryck är inget att skämta med, kära bror, sade Dahlin. Det är allvarliga ting. Man måste vara noga med dem. Jag hade en vän, en gammal ungkarl, som en gång händelsevis träffade en bekant på gatan, som sade:
– Kom med mig hem och ät middag i all enkelhet. Min vän gick med och då man satte sig till bords sade värden:
– Du får ursäkta mig, käre bror, men jag har inte något brännvin hemma.
   Vet du vad som hände min gamle vän? Jo, han fick slag och dog. Under många år var han van vid en sup till middagen. Sinnesrörelsen tog honom så hårt att han gick bort. Då man bjuder folk på halmstadslax med förlorade ägg och spenat skall man inte glömma laxen. De spelar en viss roll vid den rätten.
– Fick du ingen lax? sade kammarrådet. Jag skall genast – och så gick han direkt från tamburen ut genom serveringsrummet till köket. Men då kan kom dit slog honom det löjliga i situationen. Han vände tillbaka till tamburen för att tala förstånd med Dahlin. Det blev ju så många andra rätter. Nog skulle kan få mat!
   Men revisorn hade gått. Han hade hittat sin rock och hatt och käppen med. Och han var just på väg ned i hissen då kammarrådet med något allvarligt ansikte återtog sin plats vid bordet.
   Revisorn steg ut på gatan. Det snöade. Han fällde upp kragen och gick trottoaren fram till stora torget.
   Där tog han en bil och åkte direkt till restarurang Anglais, där man kände honom och kände han vanor.
   Det är tråkigt att sitta ensam och äta middag i frack, tänkte han, men det måste ske. Aftonen får inte förspillas, allting ska gås igenom. Jag skall ha halmstadslax med förlorade ägg och spenat.
   Revisorn steg in i matsalen. Hovmästaren kom emot honom, bugade leende och bjöd ett fönsterbord. Revisorn satte sig, tog matsedeln i handen och sade:
– Finns det halmstadslax med förlorade ägg och spenat?
– Ja, sade hovmästaren, och en utmärkt lax. Jag kan verkligen rekommendera den.
– Är ni säker på att det är lax med? Inte bara spenat och ägg?
– Naturligtvis är det lax, log hovmästaren. En delikat lax. Och litet Mosel eller kanske vit Bordeuax?
– Graves, helt enkelt.
Hovmästaren försvann. Revisorn satt ensam och såg ut över den stora matsalen med alla dess ätande och drickande gäster och så tänkte han:
   Halmstadlax är egentligen inte så märkvärdigt. Det finns ju så mycket annat gott att äta. Jag kunde precis lika gärna ha tagit Pragskinka som verkligen kan vara mycket gott. Eller kåldolma helt enkelt.
   Här lämnar vi denne revisor Dahlin i sin frack vid sitt ensamma bord. En så nyckfull herre bör man inte befatta sig med.
   Mn kammarrådets middag blev alltigenom lyckad. Och ingen frågade efter revisor Dahlin. Han behövdes inte alls. Man då alla hade gått och då allt var över, gav kammarrådet sin fru en godnattkyss och sade:
– Det är ändå bra tröttsamt md sådana här tillställningar. Den där Dahlin var nog inte så dum när han gick redan i början.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar