12 maj 2020

Grekiska minnen (1)

Så här års brukar mitt sinne vara upptaget av att planera och se fram emot en resa till någon ö i Greklands fantastiska övärld. Antingen precis i början av sommaren eller på sensäsong i september-oktober, då sommarlovet inte infaller och resmålen är lugnare och oftast lite billigare. Så blir det inte i år. Nu är det innesittande som gäller, inga resor. Alla vet varför, och visst kan man i väntan på bättre tider leva med det.

Värre är det i den andra änden – för de hotell-, restaurang-, kafé- och butiksägare som får sin ekonomi förstörd för att turisterna uteblir. Det är bara att hoppas på att de kan härda ut tills folk kommer tillbaka. Här hemma kan jag återuppleva resorna genom att titta på bilder från Greklands vackra öar, fast jag hade förstås föredragit att resa dit. Kanske kan även någon annan ha intresse för bilderna från några grekiska resmål som jag presenterar i fyra avsnitt.


Skopelos

Skopelos ligger i ögruppen Sporaderna i Egeiska havet, 13 mil norr om Aten. Skopelos är den största av öarna i gruppen med en yta på 96 kvadratkilometer, vilket är ungefär hälften av Stockholms stads yta. På ön bor knappt 5 000 invånare. Den saknar egen flygplats och man tar sig dit med båt från grannön Skiathos, en kort resa på mindre än en timme.

Skopelos lilla stad ligger vackert vid hamnen och liknar en grekisk drömbild med vita små välvårdade hus på sluttningen ned mot viken.



Staden är fylld av smala gator och gränder där inga bilar kan ta sig fram. Besökarna tycker om att flanera i gränderna som är fyllda av små butiker, kaféer och matställen.




Nere vid strandpromenaden finns, liksom i andra grekiska resmål, restauranger och barer. Vid mitt första besök på en grekisk ö pågick fotbolls-VM i Japan och Sydkorea och en hel del tid tillbringades vid barernas stora tv-skärmar.



Ön Skopelos anses vara en lugnare och ”mognare” miljö än den livaktiga grannön Skiathos, en ”storasyster”. Lugnet blev extra påtagligt under mitt besök då en strejk stoppade passagerartrafiken ända till dagen då jag skulle återvända. Endast privata båtar och taxibåtar kunde lägga till i hamnen.

Vid strandpromenaden finns en busstation där en linje utgår som löper över hela ön till den lilla, högt belägna byn Glossa.



Bussen stannar vid en rad stränder. Skopelos kan inte skryta med fler eller vackrare stränder än andra grekiska öar, men ön erbjöd fina badställen där ingen trängsel rådde. De här två bilderna är från Linarakia.




Inte så långt därifrån ligger Stafilos.



Och till sist en strand som heter Milia. 













Skiathos

Skiathos är betydligt mindre till ytan än Skopelos, ungefär hälften så stor. Men här bor fler invånare, över 5 000 och det är inte underligt att Skiathos ger ett livaktigare intryck än den större grannön. Att ögruppens enda flygplats är belägen på ön bidrar förstås till bilden av en plats där folk både är flera och mera i rörelse.

Skiathos stad är inte lika betagande vacker som Skopelos, men det är trevligt att gå omkring på dess gator eller slå sig ner på ett kafé. Man trängs med åtskilliga andra i en miljö som kan uppfattas som turistisk. Detta är också huvudnäringen på båda öarna och på en tredje som också tillhör Sporaderna, Alonnisos. (Sammanlagt finns 24 öar i Sporaderna varav fem är bebodda.)



Det ska finnas ett sextiotal stränder på Skiathos. Vill man hitta en där man kan vara nästan ensam är det bäst att ta en båt från hamnen och be båtägaren om tips. För min del räckte det mer än väl med de stränder som ligger längs busslinjen genom ön. Alla stränder har sina namn, men det är förmodligen för att underlätta för turisterna som man också har tilldelat dem nummer. Närmast stan ligger nummer ett och längst bort finns, om jag minns rätt, nummer 21. Eller om det är 23. Stranden nedan heter Koukounaries. Numren på de avbildade stränderna har jag inte memorerat.



Troulos är en annan liten lugn strand.



Tzaneria ses här uppifrån höjden intill.



Och det här är Agia Eleni, på den nedre bilden med besökare som tar sig sjövägen direkt till stranden.

















Sist ut Maratha.



Fler minnesbilder från grekiska öar inom kort.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar