13 september 2020

Trähusen i centrala Östersund



Bilden upptill är tagen från toppen av Frösötornet, ett torn varifrån man har strålande utsikt över Storsjöbygden och delar av den jämtländska fjällvärlden. Bilden visar det lilla samhället Lugnvik utanför Östersund. Som synes finns det gott om skog i trakten, och så är det på de flesta håll i Norrland. Skogen har nyttjats som byggnadsmaterial i många norrländska orter, och trähus är därför ett karakteristiskt inslag i många städer och andra orter. De sätter också sin prägel på de centrala delarna av Östersund.



Det var 1786 som Östersund grundades, under Gustav III:s regim. Det är alltså ingen gammal stad. Under de första decennierna växte den dessutom mycket långsamt, med bara ett fåtal personer årligen, och Frösön, som länge hade varit centralorten i Jämtland, var sedan hundratals år både större och mera välmående, bland annat för att det fanns bra odlingsmark där. Östersund blev residensstad 1810, men det dröjde ytterligare flera decennier innan staden växte till.



De gamla trähusen i Östersunds centrala delar är alltså inte urgamla. När de byggdes är svårt att säga, en de representerar en äldre byggnadsstil och kan ha tillkommit decennierna kring 1900. Den viktigaste affärsgatan är Prästgatan, där flera av dem finns, och ännu flera på de parallella Storgatan och Köpmangatan som ligger längre ner på sluttningen mot Storsjön. De är inte unika, liknande byggnader finns i andra norrländska städer, men de skiljer sig från den bebyggelse jag är van vid i Stockholmstrakten och de är charmiga och dekorativa inslag i stadsbilden.



De flesta av dem är målade i ljusa kulörer, snygga och välskötta. De har, som allt annat, mött modernare tider och de som ursprungligen bebodde husen kunde knappast tänka sig att de långt senare skulle husera sådant som en modern skönhetssalong, teknikfirman Kjell & Company eller en butik med asiatiska matvaror.






Trähus var åtminstone förr eldfängda. Många bränder har ägt rum i norrländska städer. Någon förödande brand ingår dock inte i centrala Östersunds historia. Trähusen som vi i dag ser på en promenad genom centrum är förhoppningsvis impregnerade med något som skyddar dem från elden.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar