1 juni 2014

Fadoprofilen (38): Raul Nery

Raul Nery (1921–2012) var en av fadons mest betydande gitarrister (portugisisk gitarr) och finns på en mängd inspelningar med Amália Rodrigues, Lucília do Carmo, Maria da Fé, Carlos Ramos, Fernando Farinha, António Mourão, João Ferreira-Rosa och många andra. Han var ackompanjatör till de Maria Teresa de Noronha i tjugo år och medverkar på de flesta av hennes inspelningar. Är känd för den gitarrensemble (Conjunto de Guitarras) som han bildade år 1959 med José Fontes Rocha, portugisisk gitarr, Júlio Gomes, spansk gitarr, och Joel Pina, basgitarr.
Raul Nery, Amália Rodrgues och Santos Moreira.
Han kom från Lissabon och uppträdde för publik först som nioåring. Från sena tonåren spelade han på fadohus och teatrar i Lissabon och ackompanjerade sångartister som Ercília Costa, Berta Cardoso och Hermínia Silva. Gjorde även rent instrumentala inspelningar. Nerys gitarrspel är utpräglat melodiskt, klangen är behaglig med mjuk lyster.
Raul Nery kan framförallt höras som ackompanjatör till många sångartister. Men på Youtube finns också inspelningar där han är solist och kan höras tillsammans med sin berömds conjunto.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar