22 augusti 2016

Tack och adjö, OS i Rio de Janeiro!



Nu kan vi lägga olympiska spelen 2016 i Rio de Janeiro, Brasilien, de första i Sydamerika, till handlingarna. Den svenska truppen åkte hem med elva medaljer i bagaget, vilket är bättre än vid OS i London 2012, Peking 2008 och Aten 2004. Ett bra OS för Sverige.

Skytten Marcus Svensson, silver, golfaren Henrik Stenson, silver, och ryttaren Peter Fredricson, silver, har all heder av sina insatser. Men i första hand blev detta de kvinnliga svenska idrottarnas sommarspel. Om den kvinnliga dominansen är en långsiktig trend eller bara en tillfällighet vet vi först efter ytterligare ett par OS.

Suverän var förstås Sarah Sjöström, som klarade trycket och levde upp till alla förväntningar och reste hem med en OS-medalj i varje valör. Med OS-medaljerna blev hon den bästa svenska simmaren genom alla tider. Och Jenny Rissveds, som bärgade sitt guld i mountainbike efter en och en halv timmes slit i en bana som såg livsfarlig ut. Orädd, stark och taktiskt skicklig.

Och de andra ­­– cyklisten Emma Johansson, silver, brottarna Sofia Mattsson och Jenny Fransson, båda brons, damfotbollslandslaget, silver. Alla gjorde de utomordentliga och inspirerade insatser.


Besvikelserna fanns där också. Bland annat genom idrottare som redan på förhand hade utpekat sig som guldkandidater och sedan håglöst försvann direkt i kvaltävlingarna. Deras insatser glömmer man snart. Det är också tydligt att svenskarna är distanserade i olympiska spelens höjdpunkt, tävlingarna i fri idrott.

För den svåra prestationen att toppa formen, ge sitt bästa i rätt ögonblick och överträffa sin förmåga svarade ändå några svenska friidrottare utan att vara i närheten av några medaljer. Sarah Lahti på 10000 meter fick se ett gäng afrikanska löpare försvinna i fjärran, men satte svenskt rekord med stor marginal. Merath Batha slog inget rekord men löpte på toppen av sin förmåga och tog en sjätteplats, bäst av friidrottarna. Pigga och klyftigt löpande Lovisa Lindh på 800 meter var en glädje att se, personligt rekord två gånger. Och Sofie Skoog skämde inte ut sig i höjdhoppet, med personligt rekord i kvalet.

Vad kommer man annars att minnas? Usain Bolt förstås, som för tredje gången knep tre guld i sprintloppen. En märklig idrottsman som inte bara utmärker sig genom sin löparstyrka, utan också genom sitt avspända showmannaskap och sin konsekventa generositet mot publiken och medierna.

Arrangemangen i Rio de Janeiro tycks ha fungerat hyggligt, trots diverse panikrapporter före spelen om ofärdiga anläggningar, usla bostäder, zica-epidemi med mera. För oss på betryggande avstånd från Rios ökända miljöproblem, kriminalitet och sociala klyftor gav tv-sändningarna bilder av en svindlande vacker storstad. Frodigt gröna sockertoppsberg, vita ständer, en betagande blandning av växtlighet, hav, rymd och bebyggelse.

Man tackar för uppvisningen, Rio de Janeiro.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar