9 september 2017

Fadoprinsessor (2). C

Carina Mateus
Ung sångerska med skarp, genomträngande röst med god bärighet och markerat vibrato. Kan höras på fadoställen i Lissabon men är ännu tämligen okänd och har inte gjort några inspelningar.



Carla Linhares
Kompetent men föga känd sångerska som med något tunn röst och ornamenterad melodisk linje sjunger fado förankrad i traditionen. Uppträder ibland på Mascote da Atalaia i Bairro Alto.



Carla Pires
Har varit aktiv länge och skivdebuterade 2005 med Ilha do Meu Fado (Ocarina), en skiva om står sig gott i jämförelse med Pires senare album. Carla Pires har uppträtt mycket utomlands, även i Sverige. Hon är en bra sångerska med ett känsligt, engagerat sångsätt och en behaglig röst, men tillhör inte de mest lyskraftiga namnen.



Carminho *
Heter egenligen Carmo Rebelo de Andrade. En av fadons största artister i dag. Har vuxit upp med fadon, både hennes mor Teresa Siqueira och brodern Rodrigo Rebelo de Andrade sjunger på fadoställen i Lissabon. Carminho var en etablerad artist när hon skivdebuterade med Fado (EMI 2009). Sedan följde Alma (EMI 2012), Canto (Warner Music 2014) och Canta Tom Jobim (Warner Music 2016). Alla är bra, med tyngdpunkten på de två första. Carminho har stark känsla för traditionell fado och fadons uttryckstradition med nära texttolkning, dynamisk variation och ornamenterade linjer. Hennes musik och framträdanden utmärks av energi och temperament. Hon är ännu en ung sångerska med talang för mer än fadon, och hon har prövat att sjunga brasiliansk musik (främst den nämnda Jobimskivan), men hennes hemvist är fadon där ingen är en skickligare uttolkare i dag.

https://www.youtube.com/watch?v=dXoia56SxVU
https://www.youtube.com/watch?v=dXoia56SxVU


Carminho sjunger på en utomhuskonsert i Lissabon.





Carolina *
Carolina är en ung sångerska, född 1984 (jämngammal med Carminho), och har varit verksam ganska länge, först under namnet Lina Rodrigues. Hon har en behaglig slank röst med god bärighet och är en utpräglat lyrisk sångerska som sjunger eftersinnande, koncentrerat och med värme. Hennes skivor Carolina (Sony Music 2014) och Encantado (Sony Music 2017) är båda rekommendabla. Carolina sjunger ofta på Clube de Fado i Alfama, där man kan se hur orden i hennes sång understryks av ett måttfullt och attraktivt kroppsspråk.



Carolina sjunger på Clube de Fado.


Célia Leiria
Sångerskan är mycket aktiv på Lissabons fadoställen och uppträder på flera fadohus. Fastän hon knappast har förutsättningar för en internationell karriär, är hon en pålitlig och rutinerad artist med förankring i traditionell fado. En egenproducerad cd, Caminhos, utkom 2012.



Cláudia Aurora
Sångerskan är inte särskilt omtalad i Portugal men är ett namn i Storbitannien, där hon numera är bosatt och ett slags fadons ambassadör i det nya hemlandet. Har gjort två album. Flera Youtubefiler finns, bland annat denna med den välkända Primavera, som avslöjar en hörvärd röst en bit från eliten.



Cláudia Duarte *
Som en dokumentation av verksamheten vid Povo, en fadokrog för unga nya artister, kom för några år sedan en serie lågpris-cd där Cláudia Duarte stod för den bästa insatsen på skivan Cláudia Duarte (Discos do Povo 2012). Hon är en engagerad sångerska med förkärlek för traditionell fado, starkt uttryck och dramatisk nerv, men har också en fin röst. Som numera kan höras på fadokrogarna Fado em Si och Páteo de Alfama.


Cláudia Duarte.


Cláudia Leal
Ny sångerska som presenterade sig med skivan Quarto Crescente (Egeac/Museu do Fado 2016). Sjunger vårdat, något återhållet med lätt beslöjad röst.



Cristiana Águas
Är en annan ung sångerska med albumet Cristiana Águas (Egeac/Museu do Fado 2014) bakom sig. Sjunger uppmärksamt och nära texten med en röst som imponerar mest inför publik. God publikkontakt, sjunger på Clube de Fado i Alfama.



Cristina Branco *
Med 13 album (och två samlingsvolymer) bakom sig är Cristina Branco den mest produktiva sångartisten inom ny fado. Ingen har heller lanserat så mycket nytt material som hon. Sångerskan utgår ifrån och återvänder alltid till fadon men är inte rädd för utflykter till andra musikformer som tango och chanson. Hon är en sökande artist med ambitionen att förnya fadons repertoar och utveckla den musikaliskt. Med piano i kompet får hennes musik lätt en intimt kammarmusikalisk prägel. Hon sjunger omsorgsfullt, elegant och sensuellt med en klar lyrisk sopran och en förnämlig sångteknik. 

Hennes album är väl genomarbetade och har under senare år varit tematiskt sammanhållna. Av hennes album tycker jag bäst om Murmúrios (L’empreinte digital 1999), Ulisses (Universal 2005), Cristina Branco Live (Universal 2006), Não Há Só Tangos em Paris (Universal 2011) och Menina (Universal 2016). Samlingsalbumet Idealist (Universal 2014) om tre cd rekommenderas också. Cristina Branco är en världsartist med elegans, stark personlighet och integritet.



Cristina Branco.


Cristina Clara
Även känd som Cristina Andrade. Kompetent sångerska utan stjärnstatus, kan ibland höras på Mascote da Atalaia i Bairro Alto.



Cristina Navarro
Sångerskan tillhör inte dem som först kvalar in på listan, men för den som vill närmare lära känna fadoscenens utbud av sångerskor kan hennes enda cd Canção Verde (CNM 2009) kanske vara av intresse.



Cristina Nóbrega
Hörvärd sångerska som varit aktiv på skivmarknaden och på några få år utkommit med tre album. Sjunger återhållet och vårdat och bemödar sig om texternas kvalitet. Debutskivan Retratos (Sony Music 2010) hävdar sig väl i jämförelse med de övriga.



Cuca Roseta *
Ev av de ledande sångerskorna i dagens fado, vilket hon har blivit på kort tid. Hennes tre album så här långt är ganska olika men alla utmärkta. Cuca Roseta (Universal 2011) innehåller en blandning av gammalt och nytt, medan Raiz (Universal 2013) mest presenterar Cuca Rosetas eget material, både texter och musik, och Riû (Universal  2015) är en ”glad” skiva med lite inriktning mot modern populärmusik och brasilianskt, men den innehåller också den vackra tolkningen av José Afonsos tonsättning av Luíz de Camões-dikten Verdes São os Campos. Cuca Roseta är en lyrisk sopran med ett innerligt, omsorgsfullt sångsätt.


Cuca Roseta sjunger på kulturcentret i Belém.


Fortsättning följer den 12 september.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar