18 september 2017

Fadoprinsessor (5). M (1)

Madur
Madur har med sin andra och senaste skiva Madur (Tej 2016) lagt sitt förnamn Cláudia på hyllan och använder efternamnet som artistnamn. Hon sjunger ganska bra men något ojämnt i tonbildningen, kan sin fado och har en måttligt stark röst.



Mafalda Arnauth *
Sångerskan väckte uppseende vid sin skivdebut med Mafalda Arnauth (EMI 1999) eftersom hon undvek standardnummer och i stället presenterade mycket eget material, både texter och musik. Med undantag för skivan Fadas (Universal 2010), där hon sjunger standardnummer, har hon fortsatt med det och skulle alltså kunna kallas trubadur eller visdiktare.

Hon har en modern och gränsöverskridande hållning, har också sjungit franskt och brasilianskt och gjort ett par skivor som inte är fado. Debuten innehöll flera snabba och energiska sånger, men Mafalda Arnauth har en särskild fallenhet för drömska, poetiska och romantiska stämningar. Hon har en fin röst och sjunger nyanserat med känsla. Av hennes skivor vill jag framhålla Encantamento (EMI 2003), Diário (Universal 2005) och Flor de Fado (Universal 2008).


Mafalda Arnauth.








Maja Milinkovic
Sångerskan kommer från Bosnien och har lärt sig fadon, som hon tolkar så pass autentiskt att hennes utländska bakgrund inte märks. Skivan Fado É Sorte (Seven Muses 2017) är en udda debut, inte särskilt märklig, men hon är säkerligen en sångerska som kan utvecklas.





Mara Pedro
Sångerskan fyller nitton år i år och har redan givit ut tre album vid elva, fjorton och femton års ålder. Jag har hört de två senaste, Alma do Mundo (Distrirecords 2012) och Fado Sorriso (Distrirecords 2013). De är förbluffande prestationer av en så ung sångerska för vilken fadon tycks vara naturlig. Det finns anledning av avvakta fortsättningen med nyfikenhet.





Margarida Bessa
Margarida Bessa är äldre än de flesta andra nya sångerskor, född 1955, och har uppträtt sedan början av 90-talet. Med något tunn, böjlig röst sjunger hon en fado starkt förankrad i traditionen. Inget affischnamn inom modern fado, men en sympatisk och respekterad röst. Skivorna Nocturnos (Movieplay 2004) och Saudade das Saudades (2016, tydligen utgiven i egen regi) är tilltalande.



Margarida Guerreiro *
Margarida Guerreiro sjunger fado ledigt med behaglig röst och starkt ornamenterad melodisk linje. Kommer från Alentejo i söder och har gjort ett par album av vilka debuten Sal e Mel (Ovação 2003) är det bästa. Enligt min mening är hon en underskattad sångerska som förtjänar flera lyssnare.



Maria Ana Bobone *
Sångerskan skivdebuterade redan 1994 och har alltså en lång karriär och stor rutin. Hon är en av de sångerskor som med musikutbildning i botten kommit in i fadon som vuxen. I dag har hon en god förtrogenhet med fadons uttryckssätt, men en bred repertoar som sträcker sig lite utanför, mot populärmusik, folkmusik och romans. Bobone sjunger omsorgsfullt och känsligt med klar röst. Hon är en duktig pianist och kompar sig ibland på piano under konserter. Uppträder på Clube de Fado i Alfama. Av hennes skivor är Fado & Piano (kb 2012) av speciellt intresse. Mycket bra är också Nome de Mar (Vachier & Assosiados 2006). Men Bobone tilhör inte de mest produktiva på skiva.



Maria Ana Bobone.






Maria do Ceo
Sångerskan är inte särskilt omtalad i Portugal eftersom hon är bosatt i Galicien i Spanien där hon sjunger fado och galicisk folkmusik. Har varit aktiv i många år. Skicklig sångerska med bra stark röst och auktoritet.


Maria Emília *
Ung sångerska som först var uppmärksammad som Maria Emília Reis. Sjunger på Clube de Fado i Alfama med kraftig röst och betämd attack. Ett framtidsnamn. Maria Emília har ännu inte gjort någon egen skiva men finns med på den fina samlingen med unga sångerskor Urbanas (Tugaland 2013).


Maria João Quadros
Sångerskan har varit verksam i många år och är definitivt en egen röst inom fadon. Hennes musik är sträv, lite kantig och allvarlig, och hon lyfter fram de brasilianska och afrikanska rötter som finns i musiken. Skivorna Maria João Quadros (Páteo 2006?) och Fado Mulato (Grão 2008) presenterar hennes musik.



Nästa avsnitt kommer den 21 september.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar