19 maj 2018

Statyer på stan – Krakówspecial


Kraków ligger i södra Polen, inte så långt från vintersportorten Zapokane och bergskedjan Karpaterna. Det är landets näst största stad med en och en halv miljon invånare i storstadsområdet och ungefär hälften i själva staden. Kraków var en gång i tiden huvudstad i Polen. Det är en vacker stad med en stor äldre stadskärna med många välbevarade ståtliga byggnader, inte minst ett stort antal kyrkor – de lär vara 140 stycken. Staden har många besökare, och under några dagars vistelse i Kraków hörde jag ofta svenska röster på gator, restauranger och kaféer.

I den konstnärliga utsmyckningen av Kraków ingår ett stort antal statyer. Många av dem i äldre stil i anslutning till kyrkor och palats, men här finns också modernare skulptur. I Sverige man normalt räkna med att hitta uppgifter som verkens namn, tillkomsttid och upphovsmän i närheten av statyerna. Så inte i Kraków. Detta lilla bildsvep får därför bli lite anonymt, utan några sådana uppgifter.



Gamla stans verkliga centrum är ett mycket stort torg, omgivet av imponerande byggnader, bland annat flera kyrkor, restauranger och butiker. Här finns faktiskt en staty med uppgifter om verket. Igor Mitoraj heter skulptören som gjort Eros bandato i brons 1999.



Flera av byggnaderna på och omrking torget finns också som miniatyrer med lite information om dem. Här den vackra Mariakyrkan med sina två olika torn som miniatyr.



Runt gamla stan i Kraków finns ett parkområde. Några varma och soliga dagar i slutet av april var det fullt av ljus ung grönska, fågelsång och blomstrande rabatter med tusentals penséer och andra blommor. I parken finns förstås också statyer. Här står Nicolaus Copernicus (1473–1543), som med den heliocentriska världsbilden revolutionerade astronomin. Copernicus kom inte från Kraków, men han forskade i flera år vid stadens universitet.



De här två allvarliga herrarna finner vi också i parkområdet. Det är populärt att tränga in sig mellan dem och föreviga tillfället med ett foto.



Även mannen nedan är van att få sällskap på bänken.



I närheten av en lekplats i parken finns de här figurerna. Nog ger de ett vänligt intryck?



Lite kantigare modernism kan man också finna i parkomårdet som omger gamla stan i Kraków.



Nästa bild föreställer egentligen inte en staty, även om detta fragment av en mur fungerar som en sådan utanför museet för samtida konst, en bra bit söder om gamla stan. Muren fanns på Leninvarvet i Gdańsk och revs i saband med den strejk på varvet som ledde till bildande av Solidaritet, den rörelse bland varvsarbetare som bidrog till att kommunistregimen i Polen avskaffades. Strejken slutade den 31 augusti 1980.



Till sist: tillbaka till det stora torget, där även levande statyer kan beskådas. Som den här ängeln. Det finns ingen garanti för att statyn finns kvar på samma plats i framtiden.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar