7 november 2018

Stockholmsbilder 2001–17 (3). Vintern som prakt och plåga

Nu är den färgrika delen av hösten över. Trädens löv blir färre på grenarna och lövtäcket tilltar på marken. Vi går emot mörkret, den tid på året då dagsljuset bara är en tillfällig frist. Mycket tyder på att varken välbefinnandet eller humöret mår bra av mörkret och kylan.

Den första snön i Stockholm har kommit och smält eller regnat bort. Den andra eller tredje snön som ligger kvar längre kan ha en uppiggande effekt. Åtminstone så länge som den är ren och torr. Vintern ljusnar en aning, det vita täcket som döljer allt kantigt och grått förskönar och ger starka visuella intryck, särskilt om solen ligger på. Man kan tro sig befinna sig i ett julkort av Jenny Nyström eller en målning av Gustaf Fjæstad.

De här bilderna kunde ha tagits var som helst där stadens bebyggelse inte stör. De är från Täby en bit norr om Stockholm. De nakna trädgrenarna blir dekorativa av frosten som lägger en hinna av is över dem. Så såg de ut juldagen 2002.



Drygt sju år senare, på nyårsdagen 2010, var snön riklig i samma trakter, och ännu så orörd att den inte hade hunnit smutsas. Det var till och med glest med fotspår denna strålande vinterdag.




När den första fräschören avtagit blir vintern som den brukar bli.
Trafikproblem med försenade eller inställda samfärdsmedel. Förlängda restider till arbeten och skolor.
Snöras från taken som gör varje stadspromenad till en zickzackrörelse mellan trottoarerna för att undvika riskerna.
Is och halka som fyller akutmottagningarna med benbrott.
Med mera i samma stil.

Här försöker en kvinna gräva fram sin bil, 28 januari 2010. Normalt skulle kollektivtrafiken erbjuda alternativ, men vem vet om den fungerar?



Meterlånga istappar hänger från taken som tysta hot mot oskyddade passerande nedanför. 11 januari 2011.



Men vintern kan ju också utnyttjas för stärkande idrott i naturen. Som här, där en skidåkare hamnat mitt i en snöstorm vid Hellasgården i Nacka och knappt vet åt vilket håll han ska vända sig för att närma sig civilisationen. 19 mars 2006.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar