5 september 2013

Fado på Västgötaslätten


I går kväll (4 september) hade fadosångerskan Joana Amendoeira konsert i Vara konserthus i Västergötland. Detta konserthus är i sig en märklighet ­­– en stor modern konsertanläggning med flera scener i ett mindre samhälle där det finns ett enda hotell. Höstens program med all slags musik är också imponerande. Här kan man höra det mesta från Flamingokvintetten, Ale Möller Band, Tommy Nilsson och Helen Sjöholm till den världsberömda Ardittikvartetten, Göteborgs symfoniker och Norrlandsoperan.

Joana Amendoeira genomförde i cirka en och en halv timme en inspirerad konsert med en blandning av traditionell fado, sånger ur Amália Rodrigues repertoar samt nya sånger som sångerskans medmusikanter skrivit för henne. Utöver allmänt musikintresserade i publiken fanns här elever från ett musikgymnasium i Skövde, ett gäng portugiser som bussats från Göteborg samt representanter för regionala musikstiftelser i Sverige som skulle ha en konferens dagen efter. Publikens gensvar var varmt och välförtjänt. Både sångerskan och hennes kompmusiker vittnade om vilken hög musikalisk nivå dagens fado många gånger har nått. För de flesta i publiken på ett par tre hundra åhörare torde konserten ha blivit ett starkt minne.
Rogério Ferreira, spansk gitarr, Pedro Amendoeira, portugisisk gitarr, Joana Amendoeira, Paulo Paz, kontrabas.

Joana Amendoeira har tidigare framträtt i en rad mindre orter i Norrland. I december återkommer hon till Sverige, denna gång till två större, Luleå och Stockholm. För Stockholms del äger framträdandet rum den 7 december, lokalen är ännu inte fastställd.

Ett smakprov på hennes musik finns här:
http://www.youtube.com/watch?v=Qwy7BEBIDb8

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar