22 september 2013

Fadoprofilen (1). Ercília Costa


Under rubriken Fadoprofilen kommer jag att presentera musiker inom fadon från förr och nu. Numreringen är till för att jag själv ska ha lite ordning på materialet och ska definitivt inte ses som en rangordning. Jag börjar med ett av de stora namnen från förr – Ercília Costa.

Ercília Costa (1902–85) var dotter i en fattig fiskarfamilj och arbetade som sömmerska innan hon blev upptäckt och inbjöds att sjunga på fadorestaurangen Café Luso i Bairro Alto i Lissabon. Gynnad av sin vänliga och sympatiska personlighet hade Ercília Costa lätt att få engagemang. Hon samarbetade i många år med den berömde gitarristen Armandinho.

Kallades ”a santa do fado” (fadons helgon) eftersom hon sjöng med händerna knäppta framför sig. Både före och efter kriget turnerade hon i Brasilien. År 1939 var hon i New York för att framträda vid väldsutställningen, vilket följdes av en konsertresa genom USA. Genom resorna blev Ercília Costa den första fadosångerska som vann en internationell uppmärksamhet. Senare gjorde hon film i Portugal.

Hon var en skicklig sångerska med en fin röst i mellanregistret, bra sångteknik, stark men behärskad inlevelse och ett brett uttrycksregister. Hon gjorde en hel del skivinspelningar med en början år 1929. Av de tidigt inspelade sångerskorna är Ercília Costa en av dem som finns tillgängliga i störst antal inspelningar i dag.

På skiva
Ercília Costa com Armandinho. Aquivos de Fado Vol VI (Heritage)
Ercília Costa: As Primeiras Gravações 1929–1930 (Tradisom)
Dessa två cd innehåller i stort sett samma inspelningar.

Exempel




2 kommentarer:

  1. Lyssnade på ett par låtar med henne på youtube. Underbar dramatisk släpighet i rösten och fin rytmkänsla. Mycket tydlig diktion som uppfattas även av den som inte förstår portugisiska! Kan tänka mig att hon är en mycket viktig föregångare till Amália. Kompet sparsmakat, svängigt och effektivt. Armandinho?

    Sven-Erik Klinkmann

    SvaraRadera
  2. När det gäller den längre inspelningen (som egentligen är två) är det definitivt Armandinho. Den som är lite kortare vet jag inte, men det verkar troligt eftersom de ofta arbetade tillsammans. Jag skulle tro att detta var en sångerska som en mycket ung Amália hörde, eller möjligen såg på film./ Ulf

    SvaraRadera